Реклама / Ads
6| 4887 |10.12.2017 НОВИНИ

САЩ могат да загубят бъдеща война срещу Русия или Китай, смятат експерти

.
Позициите на американските военни в Източна Азия и Европа са достатъчно слаби. САЩ могат да загубят бъдеща война срещу Русия или Китай. Това се посочва в доклад на експертите изследователската организация РАНД, специализирана в проучвания от обществено значение и национална сигурност в САЩ, цитиран от CNBC, предаде ”Кросс”.
 

Според авторите на доклада двете страни - Русия и Китай, са поставени пред предизвикателства за националната си сигурност. Освен това нарастващата ядрена мощ на КНДР е отчетена като заплаха, но пък САЩ и съюзниците им имат „малко възможности за действие" срещу нея.

 

От РАНД смятат, че американските военни не са достатъчно добре обучени, а като основна причина за това се изтъква „епохата на съкратените бюджети". „Казано по-просто, осигуряването на военна сила, при амбициите на САЩ, никога не е била лесно, но през последните години, то се превърна в още по-трудна задача. Съвпадението с епохата на съкратените бюджети за отбрана доведе до това, че не е сигурно дали нашите военни могат да изпълняват задачите, които са им възложени", гласи част от доклада.

 

В него се изтъква, че именно Русия и Китай укрепват военния си потенциал през последните години и при определени ситуации могат да победят въоръжените сили на САЩ.

 

„Оценката в този доклад показва, че реалистично американските сили могат да загубят следваща война, въпреки че има по-добри показатели - 2,7 към 1 срещу Китай и 6 към 1 срещу Русия".

 

Освен това докладът разглежда Русия като възможна заплаха, с която обаче САЩ и НАТО не могат да се справят, ако се наложи. Разгледан е вариант, при който руската армия нахлува в балтийските държави.

 

„Стигнахме до извода, че в момента НАТО не е в състояние да защити балтийските държави при внезапна руска атака". Подобна е ситуацията и с Китай, ако народната република реши да си върне контрола над Тайван.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4469 |05.12.2017 Могерини: 6 страни от Западните Балкани могат да се присъединят към ЕС до 2019 . 8| 4272 |14.11.2017 Тома Биков:5200 сделки трудно могат да се проверят . 11| 5539 |13.11.2017 Джамбазки: Ще ги направя луди сърбите, ДПС могат да искат да управляват и с Далай лама, няма да им се получи . 1| 4096 |31.10.2017 Президентът: С 325 лв. помощ хората не могат да се възстановят след потопа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads