Реклама / Ads
15| 4301 |31.03.2023 НОВИНИ

САЩ: Русия няма място в Съвета за сигурност на ООН

.
САЩ: Русия няма място в Съвета за сигурност на ООН Източник: БГНЕС
Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд сподели вчера в интервю за Франс прес, че Русия ”не би трябвало да бъде” постоянна членка на Съвета за сигурност на световната организация.
 

„Русия е постоянен член на Съвета за сигурност. Тя не би трябвало да е такъв заради онова, което върши в Украйна, но Уставът (на ООН) не дава възможност за промяна на нейния статус на постоянен член“, каза Линда Томас-Грийнфийлд, разговаряла с АФП от Коста Рика, където взе участие във форум за демокрацията.

 

Утре предстои Русия да поеме за един месец ръководството на изпълнителния орган на ООН като приемник на Мозамбик.

 

Американската посланичка изтъкна, че очаква от Русия да се държи "професионално" като председател, но изрази и съмнения, отбелязва БТА.

 

Очакваме също те да търсят и (удобни) случаи да развиват кампанията си за дезинформация срещу Украйна, САЩ и всички наши съюзници. При всеки случай ще споделяме своето безпокойство по повод действията на Русия", добави тя, като напомни, че Вашингтон заклеймява военните престъпления и нарушенията на човешките права, извършвани от тях в Украйна.

 

Линда Томас-Грийнфийлд подчерта, че САЩ ще разкажат пред целия свят "какво прави Русия и какви са последиците от действията ѝ срещу Украйна".

 

Във връзка с дипломатическата битка между Китай и Тайван в стремеж да засилят дипломатическите си връзки с Латинска Америка тя увери, че Вашингтон уважава политиката за "един Китай", водена от Пекин, който смята автономния остров за част от своята територия. Дипломатката обаче посочи, че САЩ и Тайван са свързани в "здраво партньорство" и подкрепят правата на хората с тайвански паспорти.

 

Линда Томас-Грийнфийлд говори също за социалната, икономическа и политическа криза в Хаити и възможността за международна намеса, спомената тези дни от шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

 

Много сме загрижени за Хаити. През последните месеци положението се влоши", каза тя и призна, че води дискусии за начина да се организира международна сила, чийто източник да не е ООН.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8802 |31.03.2023 Япония забрани доставките на самолети, строително оборудване и играчки за Русия . 29| 5061 |31.03.2023 ”АЛФА РИСЪРЧ”, ”ГАЛЪП”, ”ТРЕНД”: Оспорван финал за първото и третото място на изборите . 26| 3140 |31.03.2023 Зеленски обеща да заличи всички следи от Русия в Украйна . 10| 3936 |30.03.2023 САЩ призоваха американците незабавно да напуснат Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads