Реклама / Ads
12| 2905 |22.04.2021 НОВИНИ

САЩ увеличават военната помощ за Украйна с 300 млн $ годишно

.
Комисията за външна политика на американския сенат одобри законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, включваща и предоставянето на смъртоносни оръжия. Целта е да се подпомогне Украйна в противодействието ѝ срещу руската агресия.
 

Новината идва, след като Киев призова Запада за повече подкрепа на фона на струпването на руски войски близо до границата с Украйна и в Крим.


Законопроектът за партньорство с Украйна в сферата на сигурността беше приет единодушно в сряда. Той предвижда помощ в размер от 300 милионa долара годишно за период до 2026 г., половината от които ще бъдат предоставени при определени условия. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Камарата и от Сената и след това да бъде подписан от президента Джо Байдън.


„Тъй като Путин продължава да провокира ескалация на напрежението по границата с Украйна, ние единодушно декларираме твърдата си подкрепа за украинския народ и ангажимента си да защитаваме както своите национални интереси, така и най-близките си партньори,“ посочи в изявление сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения и член на Демократическата партия.


Законопроектът също така задължава президента Джо Байдън да докладва пред Конгреса дали 20-те компании и кораби, които участват в изграждането на газопровода "Северен поток 2", могат да бъдат санкционирани. САЩ се противопоставят на почти завършения тръбопровод, който ще пренася газ от Русия до Германия под Балтийско море.


Само ден по-рано в ежегодното си обръщение към Федералното събрание руският президент Владимир Путин обвини неназовани от него западни държави в организиране на акции против Русия. Путин предупреди, че „те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3620 |22.04.2021 ГЕРБ-СДС търсят помощ от партията на Слави Трифонов за проектокабинета ”Митов” . 7| 5315 |05.04.2021 Николай Милчев: По-сюрреалистична и безпомощна картина на победител не бях виждал . 4| 3197 |01.04.2021 Над 40 деца са били убити при бунтовете срещу военната хунта в Мианмар . 0| 3096 |01.04.2021 Сливен зове за помощ, търси дарители за плазма за лечение на Covid

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads