Реклама / Ads
4| 5156 |13.01.2019 НОВИНИ

САЩ заплаши със санкции европейски компании, работещи по ”Северен поток 2”

.
Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение към германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода Северен поток-2, че са застрашени от американски санкции.
 

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. "Билд".

 

Говорителят подчерта, че тази опасност от санкции е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 година и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

 

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят. По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод Северен поток-2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна. Този проект дублира и следва същия маршрут като първия такъв газопровод, Северен поток-1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

 

В проекта Северен поток-2 участват, освен руският гигант Газпром, и няколко европейски компании: германските Винтерсхал (Wintershall) и Унипер (Uniper), британско-холандската Шел (Shell), френската Анжи (Engie) и австрийската О Ем Ви (OMV).

 

САЩ многократно критикуваха проекта, но сега прекрачват още един етап, обръщайки се директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции.

 

Според Германия, която има подкрепата на Франция и Австрия, проектът ще позволи да се осигурят по-надеждни и по-евтини доставки.

 

Украйна обаче гледа на проекта като на средство Москва да я "задуши" в енергийно отношение и така да засили политическия натиск срещу нея. Двете страни са в конфликт заради анексирането на Крим от Русия и руската подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4079 |07.01.2019 Тръмп пак заплаши с въвеждане на извънредно положение . 1| 4015 |03.01.2019 Европейски шофьори ще протестират срещу пакета ”Макрон” . 1| 3674 |18.12.2018 Дончо Барбалов: Има забавяне на снегопочистването, налагаме санкции . 30| 5194 |16.12.2018 Джон Съливан: Защитаваме правата и на българите, ако са нарушени - санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads