Реклама / Ads
6| 4932 |04.12.2020 НОВИНИ

Съветът на Европа с критики към България заради събарянето на незаконни постройки

.
Европейска институция отново отправи критики към България. Този път заради системно неизпълнение на решения, постановени от Европейския съд по правата на човека. Става дума за проблемите с премахването на незаконни постройки, което според магистратите е недопустимо като единствено основание.
 

На последното си заседание Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие междинна резолюция заради действията на властите у нас, които събарят единствените жилища на български граждани.

 

Това е четвъртата междинна резолюция в рамките само на тази година. Тя идва след решения на ЕСПЧ по дела, заведени срещу България. Според жалбоподателите е била нарушена неприкосновеността на техния дом, семеен и личен живот в резултат на заповеди за отстраняване на имот.

 

От Комитета на министрите на Съвета на Европа изразяват загриженост, че вече повече от осем години след като първото решение е влязло в сила, българските власти не са предприели законодателни мерки, за да гарантират преценка за пропорционалност от страната на административните органи и съдилищата при премахването на незаконно строителство, пишат от Българския хелзинкски комитет, цитиран от Българското национално радио.

 

Настоява се за такава преценка дори и при домакинства, които нямат права на собственост, за да не остават те на улицата без алтернатива при решение за премахване на жилището.

 

В междинната резолюция се призовават българските власти да променят правилата за кандидатстване за общински жилища, които в момента не позволяват на живеещи без адресна регистрация или незаконно да кандидатстват за общински жилища.

 

Cтъпĸaтa, ĸoятo cлeдвa cлeд пopeдицa нeизпълнeни мeждинни peзoлюции, може да бъде нaĸaзaтeлнaтa пpoцeдypa пред Съда в Страсбург.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4173 |04.12.2020 Европа отново критикува България! Този път за системно неизпълнение на решения на Съда в Страсбург . 10| 4292 |03.12.2020 Станишев след разговор със Заев: Европа очаква смело политическо лидерство . 5| 4956 |02.12.2020 Протестиращи: Ще потърсим съдействие от Европа за снимките от спалнята на премиера . 10| 4439 |01.12.2020 Държим рекорда за най-много починали от COVID-19 в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads