Реклама / Ads
2| 3387 |24.08.2023 НОВИНИ

Съветникът на Зеленски Андрий Йермак: ”Близо сме до победата”

.
”Близо сме до победата”: съветник на Зеленски Източник: Дойче веле
За втора година Украйна отбелязва Деня на своята независимост в условията на война срещу руските нашественици.
 

„Единството на нашата нация е безпрецедентно", подчертава по този повод шефът на президентската администрация Андрий Йермак. Той смята, че е достигнат ключов момент във войната: „Имам усещането, че сме близо до победата“, казва за Дойче веле 51-годишният съветник на президента Зеленски.

 

"Докато не освободят и последния сантиметър украинска земя"

 

"Никой не знае колко още ще продължи това, но ние вече извървяхме дълъг път", подчертава Йермак. Той припомня, че в началото на руската инвазия се смяташе, че Украйна няма да издържи повече от три дни, после те станаха няколко месеца, а войната вече продължава година и половина.

 

„Усилията ни сега са насочени не само към нашата отбрана, а и към освобождаването на окупираните територии“, уверява той.

 

Няма да спрем, докато "и последният сантиметър от украинската земя" не бъде отвоюван от руснаците, продължава Йермак. "Няма нищо, което да искаме повече от победата и това да върнем мира в нашата страна." Това обаче съвсем не означава да преговаряме с Москва – не и преди всички руски войски да са напуснали Украйна, добавя президентският съветник: "Нашата позиция е ясна, тя е известна на всички: Докато руските войски са на наша територия, не може да има никакви преговори."

 

Контранастъплението напредва, макар и бавно

 

В хода на контраофанзивата, започнала през лятото, украинската армия отбелязва напредък, макар и твърде бавен, казва още ръководителят на президентската канцелария. Три са основните причини за това: „Голяма част от територията е минирана.

 

На второ място - все още не разполагаме с достатъчно оръжия. А третата причина е, че ние сме различни от руснаците – докато в Кремъл гледат на войниците си като на пушечно месо, ние ценим хората си и мислим за тях", казва Йермак."Те дори не прибират телата на всички убити войници", добавя той.

 

По-нататък шефът на президентската канцелария се спира на международната подкрепа за Украйна и специално изтъква ролята на Германия. „Тя се превърна в един от най-големите ни поддръжници", подчертава Андрий Йермак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2525 |22.08.2023 Фон дер Лайен и Зеленски обсъдиха напредъка на Украйна по пътя към членство в ЕС и подкрепата срещу врага . 4| 2456 |22.08.2023 Зеленски иска да се отмени забраната за внос на украинско зърно . 0| 2510 |22.08.2023 Зеленски поговорил честно с Вучич в Гърция . 29| 2665 |22.08.2023 На неформална вечеря в Гърция: Зеленски благодари на Денков за подкрепата на България за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads