Реклама / Ads
2| 4496 |22.07.2019 НОВИНИ

Съветници: Да се сложи край на силовите решения на ГЕРБ в Столична община

.
Симеон Славчев
Председателят на ПП МИР и съпредседател на „Политическа група 5” в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев заедно с колегите си общински съветници от най-активната и атрактивна група Венцислав Мицов, Иван Велков и Светослав Витков, внесоха доклад в общинския съвет за изменение на Правилника за организация на дейността на СОС.
 

„Слагаме край на вземането на силовите решения без политически и обществен консенсус, които станаха запазената марка на управлението на ГЕРБ в София. Стратегическите решения за развитието на София трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство, а не с обикновено”, обясни Славчев. По думите му през този мандат на Столичния общински съвет бяха взети много важни за развитието на София решения, които не получиха желания политически консенсус. Именно този консенсус е гарант, че стратегическите решения, които взимат общинските съветници са правилни и в интерес на гражданите, се казва в доклада на „Политическа група 5”.

 

„Десетки са примерите за това как изключително важни за София и всички нейни жители решения се взимат на ръба на обикновеното мнозинство. Това не е нито добър сигнал за гражданите, които са избрали общинските съветници, за да решават проблемите на общината и на всеки един район на столицата, нито може да бъде добър пример за правилно стратегическо управленско решение”, пише още в доклада.

 

Общинските съветници от „Политическа група 5” дават пример с изключително важното решение за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София, с което се даде и съгласие за получаване на банков кредит от ЕИБ в размер на 67 млн. евро.

 

Симеон Славчев коментира, че това толкова важно стратегическо за София и софиянци решение е било взето с 36 гласа "за", 16 "против" и 6 "въздържал се" от общо 58 гласували общинари. Той припомни, че консенсус по темата не е бил постигнат нито в общинския съвет, нито сред обществеността, но въпреки това, ГЕРБ са наложили силово това решение, без да се съобразят с мнението на голяма част от столичани, още повече, че заводът за изгаряне ще замърсява допълнително София и ще доведе до сериозни здравни последици.

 

Във връзка с необходимостта от политически и обществен консенсус при взимането на важни стратегически решения за София, от „Политическа група 5” предлагат изменение и допълнение на правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет. А именно всички решения, свързани с разпореждане на сделки и суми в размер на минимум 1 % от бюджета на Столична община да се взимат не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство от Столичния общински съвет и всички постоянни комисии към него.

 

„Надявам се, че в края на мандата, в който ГЕРБ управляват за последно София, няма да бламират за пореден път едно разумно предложение на опозицията, както го направиха с десетки наши предложения по време на мандата”, каза още Симеон Славчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4362 |21.07.2019 Автомобили паркират върху дюните на плаж край Шкорпиловци . 0| 4106 |20.07.2019 Спасиха англичанин, поразен от мълния край Сандански . 3| 4529 |14.07.2019 Двама загинаха, а дете е в кома при катастрофа между ТИР и кола край Разград . 1| 4040 |14.07.2019 Кола удари дете край Разград, камион се запали до ”Хаимбоаз”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads