Реклама / Ads
0| 2935 |18.08.2022 НОВИНИ

Съветски дисидент: Путин разрушава Украйна от мания за величие

.
Михаил Кукобака
Путин е обзет от маниакалната идея за руския свят. Иска да възстанови СССР и да диктува капризите си на целия свят. Заради това започна да разрушава Украйна. Това казва съветският дисидент с беларуски корени Михаил Кукобака.
 

Кукобака е прекарал 17 години из съветските затвори. Пред DW той говори за маниакалните идеи на Путин и за връщането на Русия във времената на СССР и застоя.

 

„Путин е обзет от маниакалната идея за „руския свят“ – той иска с всички средства да възстанови бившия Съветски съюз с неговата петмилионна армия и огромно въоръжение. Неговата цел е да диктува капризите си на останалия свят - именно заради тази мания той започна разрушението на Украйна“, твърди той.

 

„Лукашенко помага на Путин с технически ресурси и логистика, но на базата на опита си след фалшифицирането на изборите през 2020 година не смее директно да изпрати армията си. Като диктатор с изцапани с кръв ръце той разбира, че ако падне от власт, го чака съд“, убеден е Михаил Кукобака.

 

Според него и в Русия, и в Беларус се е върнал фашизмът: „И двата режима се опират на специалните служби и на армията. Всички останали „органи на властта“ са чиста имитация на уж правова система“.

 

„Оттам нататък е пълна илюзия да се смята, че в такива държави дисидентите могат да имат влияние. Опитът от фашистките режими не само в Русия, но и в Камбожда, в Куба, в Северна Корея и в други страни показва, че те не се влияят от опозицията. Нея просто я няма - тя е по затворите и по лагерите. Кой би се наел да преброи колко души е убил Путин за 22 години? Трябва да напомня, че дори американският президент Джо Байдън бе принуден да го нарече „убиец“. А и сега в Москва на доживотен затвор бяха осъдени двама изтъкнати политици и публицисти - Алексей Навални и Иля Яшин. Не си мислете, че съм се объркал, говорейки за доживотен затвор - много добре си спомням, как ме съдиха три пъти, без да ме пускат на свобода. Това е доживотен затвор“, обяснява още той.

 

„В Русия и в Беларус няма съдилища, няма прокуратура, няма следствие – всичко е подчинено на капризите на един човек. При това даже събирането на информация и статистиката за нарушенията на правата вече са опасни за властта. Тази дейност пречи на Путин да преписва историята и да я нагажда към своите фантазии. Затова закриха „Мемориал“, каза още Михаил Кукобака.

 

„За съжаление, отново се върнахме в СССР и във времената на „застоя“. Преди заглушаваха радиопредаванията, сега заглушават интернет - навсякъде е въведена цензура. Единственото, което ни е останало от времената на Горбачов, е свободата да заминем – нищо друго. И пред всекиго стои един много личен въпрос – дали да живее в такава държава, или да замине“, завършва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2828 |18.08.2022 Путин поиска и от купувачите на втечнен газ от „Сахалин-2“ да плащат на Газпромбанк . 0| 2870 |17.08.2022 Путин смени командващия Черноморския флот на Русия, базиран в Крим . 0| 2901 |17.08.2022 Радан Кънев иска ЕК да спре екстрадицията на руснаци, противници на режима на Путин . 0| 2861 |15.08.2022 Граждани на протест срещу екстрадицията на критика на Путин Алексей Алчин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads