Реклама / Ads
0| 2818 |15.08.2022 НОВИНИ

Граждани на протест срещу екстрадицията на критика на Путин Алексей Алчин

.
Протест пред Съдебната палата ще се проведе тази вечер срещу екстрадицията на критика на руския президент Владимир Путин Алексей Алчин. Граждани ще се обявят срещу опита за репресия и ще поискат България да се заяви като европейска и демократична държава, която не си сътрудничи с "Путинова Русия".
 

Алексей Алчин е руснак, който живее у нас от 2017 г. Той бе арестуван в началото на август по искане на Кремъл, след като прокуратурата в Русия образува наказателно дело срещу него за укриване на данъци. Ден след ареста му варненски съд постанови той да бъде върнат в родината си.

 

Преди дни журналисти, преподаватели и правозащитници настояват президентът Румен Радев да използва конституционното си правомощие и да даде политическо убежище на руснака.

 

"Интересен е и фактът, че именно след началото на войната, когато Алексей публично осъди агресията на Русия срещу Украйна и на 26 февруари 2022 г., на антивоенен митинг във Варна пред общината, изгори руския си паспорт и военна книжка, Русия изпрати искане чрез Интерпол до България за екстрадиране по наказателно дело в което той е обвинен за предполагаеми неплатени данъц. (...)

 

Освен това, в условията, когато цялата световна общност, включително правозащитните организации, наблюдават масовите репресии и преследвания на руски граждани от правоприлагащите органи, доверието към руското правосъдие окончателно се изчерпа. Именно в рамките на съдебния процес в Русия се правят наказателни обвинения и престъпни правно несъстоятелни постановления, които нарушават финансовите условия, свободата, живота и здравето на руски граждани, които всъщност не са извършили никакви престъпления. Случаят с Алексей Алчин няма да бъде изключение. Изказваната публично от Алчин антивоенна позиция с политически елементи може да се превърне в основание за утежняване на положението му при физическото му предаване в Русия", посочват организаторите на протеста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5777 |13.08.2022 Протест пред „Лукойл“: Мафия! Цените на горивата са завишени с 1 лев . 0| 2694 |11.08.2022 Протест в Лом заради убийство, хората искат справедливост . 0| 3483 |10.08.2022 Отново протест пред президентството . 0| 3979 |10.08.2022 Втори протест под прозорците на Радев срещу възобновяване на доставките на газ от „Газпром“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads