Реклама / Ads
0| 2900 |17.08.2022 НОВИНИ

Радан Кънев иска ЕК да спре екстрадицията на руснаци, противници на режима на Путин

.
Радан Кънев
Евродепутатът Радан Кънев призова Европейската комисия (ЕК) да издаде препоръка към държавите от Европейския съюз да преустановят всички процедури по екстрадиция на руски граждани в Русия и особено ако те са опоненти на режима на Владимир Путин.
 

Писмото на Кънев е по повод на казуса с руснака Алексей Алчин, който живее във Варна от 8 години и беше задържан по искане за екстрадиция от Русия. Преди 10 дни окръжният съд във Варна разреши екстрадирането му, като предстои делото да бъде окончателно решено от апелативния съд. Алчин стана известен след началото на войната в Украйна, когато публично изгори руските си документи и след това подкрепяше украинските бежанци, уточнява "Лекс. бг".

 

В писмото, което може да бъде подписано и от други евродепутати, Радан Кънев припомня, че на 3 март Съветът по правосъдие и вътрешни работи излезе с изявление за екстрадирането в Русия, в което се посочва, че „действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно-правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай“.

 

Според българския евродепутат обаче тази декларация е недостатъчна да гарантира свободите, описани в Хартата на основните права на ЕС, където се казва, че никой не може да бъде принудително отведен, експулсиран или екстрадиран към държава, в която съществува сериозен риск да бъде осъден на смърт, да бъде подложен на изтезание или на друго нечовешко или унизително отношение или наказание.

 

„Считаме, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда“, пише Кънев и призовава комисията „най-малко да издаде ясна препоръка“ към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на руснаци.

 

В хода на производството по екстрадирането на Алчин в окръжния съд във Варна стана ясно, че според изпратената информация от руските власти, делото срещу него е образувано през 2018 г. Той е обвинен, че като генерален директор на фирма „Естериал“, за да не плаща данъци на дружеството, се сдобил с данните за сметките на фиктивни фирми „Опал“ и „Главснаб“, както и че с фалшиви споразумения, товарителници и фактури за доставка и продажба между трите дружества, избегнал плащане на данъци за над 282 млн. рубли.

 

Защитата на Алчин оспори истинността на представената информация от руските власти, като посочи, че може да става дума за подправени документи и поиска образуване на предварителна проверка.

 

Самият Алчин твърди, че още на 27 февруари 2017 г. е бил привлечен към наказателна отговорност, но това е бил формален повод, тъй като разполагал с данъчни справки за закрита фирма и нямал никакви данъчни задължения. Той твърди, че е извършвал хуманитарни доставки за украинската армия, което може да се приеме за държавна измяна.

 

В последната си дума Алчин каза, че делото срещу него е изфабрикувано. Адвокатите му оспориха гаранциите на руската държава, че той ще бъде съден само по това обвинение и ще бъдат спазени всичките му права. Според защитата той е преследван за неговите политически убеждения и в Русия ще бъде подложен на изтезания и нечовешко отношение. Адвокатът му припомни също, че Русия е подала официална нотификация, че напуска Съвета на Европа и смята да върне смъртното наказание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2866 |17.08.2022 Радан Кънев иска от ЕК ясни препоръки за спиране екстрадицията на руски граждани . 0| 2916 |17.08.2022 Държавата да реши водната криза в Своге, иска зам.-кмета . 0| 3029 |16.08.2022 Вдъхновение! Дописка за открит арест с музика на Клайдерман и гайди разведри социалните мрежи . 0| 2786 |16.08.2022 Партията на Янев се регистрира в ЦИК. Не искала да чака решението на съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads