Реклама / Ads
2| 4291 |20.10.2020 НОВИНИ

Сдружението на ловците и риболовците: Промените в закона компрометират ловното право

.
Инж. Васил Василев и инж. Юлиян Русев
Това, което се предлага като промени в Закона за лова и опазването на дивеча, компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, за да стане един човек ловец, трябва да премина специализиран курс и да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания.
 

Това коментира пред бТВ инж. Васил Василев – председател на УС на  Сдружението на ловците и риболовците.

 

"Предвижда още се специализираните органи на реда-армия и полиция, да могат да се включват в мерките за борба със заболявания по животните", отбеляза той.

 

Според инж. Юлиян Русев – началник, отдел "Ловно стопанство"  в ИАГ, тези длъжности лица, които биха прилагали този начин на ловуване, също ще са ловци.

„В разпоредбите, които са направени в Закона, е изписано изрично, че ще бъде издавано разрешително за лов“, посочи в отговор инж. Русев.   

 

„Едно от изискванията за успешен ловен излет е ловците да познават както навиците на дивеча, така и особеностите на конкретното място. Изключвам възможността хора, които идват от някъде и не познават теренните особености, да могат да извършват успешен отстрел“, каза инж. Васил Василев. 

 

„Практиката показва друго – единствената страна в Европа, която се пребори с Африканската чума по свинете, е Чехия. Там постигнаха успех именно, защото наложиха този начин на ловуване. Те забраниха  на ловните стопанства в районите на заразата да отстрелват животните и вкарах длъжностни лица. Успяха за месец и нещо да отстрелят дивите свине, които бяха заразени“, посочи  инж. Василев. 

 

Спорните промени в Закона за лова и опазване на дивеча дават възможност за употреба на отрови и експлозиви по време на лов. 

 

Към момента ситуацията в страната не предполага използването на такива методи и средства, но това все пак е една възможност, коментира инж. Юлиян Русев. Той посочи, че е идеята им е да могат да се използват единствено термокамери и моторни средства при овладяването на Африканската чума по свинете. 

 

Промяната е безсмислена, ако държавата има нужда да използва такива средства, би могла да се позове на обявяване на извънредно положение от Министерския съвет и да включи и армия, и полиция, отбеляза инж. Васил Василев. 

 

Текстовете тепърва ще се прецизират, вчера е приключило общественото обсъждане на промените в закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6077 |28.05.2020 Сдружението на пострадалите от ЧСИ оспорва в Люксембург доклада на ЕК за отпадане на механизма за наблюдение над България . 2| 5122 |11.09.2019 Ловците се отказаха от протест . 6| 7533 |16.02.2019 Танчева: Махането на преференцията НЕ Е най-голямата щета от барниръбъловците в парламента . 1| 3907 |12.02.2019 Кметовете от левицата напускат Сдружението на общините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads