Реклама / Ads
35| 6337 |28.02.2012 НОВИНИ

СДС брани Сребърния фонд от Дянков

.
Мартин Димитров
„Не пипайте Сребърния фонд! Казваме го на Дянков и Бойко Борисов". Това заяви днес лидерът на СДС Мартин Димитров на брифинг в централата на партията.
 

 

Той изрази тревога, че финансовият министър Симеон Дянков е на път да изхарчи последните пари в държавата с предложението си Сребърният фонд да покрие голяма част от дефицита, който се очертава към 3 млрд лева (2 милиарда по външния дълг и още 1 по бюджета).

 

С тези действия правителството рискува убедително да докаже на банки и инвеститори, че в България вече няма свободни пари, алармира Димитров и подчерта, че това много ще влоши условията за финансиране, ще скочат лихвите, ще има отлив на инвеститори и ще отпадне последната илюзия за икономически растеж в България.

 

Да се посегне на Сребърния фонд - парите на българските граждани, защото този фонд е за подкрепа на пенсионната система и е единственият резерв за плащане на пенсии, е необмислено решение, подчерта Димитров. По същия начин правителството набързо прахоса резерва на Здравната каса и сега се опитва да направи същото и със Сребърния фонд, добави Димитров.

 

Той изтъкна, че и през последните седмици правителството харчи упорито и част от парите от Фискалния резерв, които представляват задължителните фондове - Сребърен фонд и фонд АЕЦ „Козлодуй", което е незаконно. „Нямат право да харчат тези пари макар и временно", подчерта Димитров.

 

Според СДС колкото повече се бави публичното разрешаване на проблема за осигуряването на 3 млрд. лева до началото на следващата година за плащанията по външния дълг и дефицита в бюджета, толкова повече се разклаща финансовата стабилност на държавата.

 

Затова СДС настоява да не се внася законопроектът, подготвен от финансовото министерство, който ще развърже ръцете на правителството да прахоса парите от Сребърния фонд. Този законопроект изобщо да не влиза в Министерския съвет, финансовото министерство само да си го изтегли, настоява Димитров.

 

Освен това СДС иска изслушване на финансовия министър Симеон Дянков в парламента, където да представи план за покриване на дефицита, без да посяга на Сребърния фонд и фонд АЕЦ „Козлодуй".

БНБ и Комисията за финансов надзор да излезнат с позиция по идеите на правителството да харчи Сребърния фонд, искат още от СДС.

 

Според сините Сребърният фонд трябва да започне да се управлява от БНБ вместо да продължи да се управлява от правителството. Спешно правителството да внесе в парламента стратегия за управление на дълга през 2012 година, настояват още СДС.

 

Лидерът на СДС Мартин Димитров е изпратил вчера писмо до управителя на БНБ Иван Искров и шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев относно промените в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, с което ги приканва да вземат отношение по намеренията на финансовото министерство.

 

Според Димитров вместо да се пипа Сребърният фонд, е по-добре да се направи преглед и да се ограничат неефективните разходи. МВР продължават да дават 100 милиона лева за подслушване на фона на цялата криза, изтъкна той.

 

Според Димитров управляващите, ако посегнат на депозитите ще е самоубийство. Един от начините е да го направят чрез инфлация, както Виденов го направи, друг вариант е да въведат такси върху депозитите, което ще е голяма грешка, добави Димитров.

 

Той поясни, че в ГЕРБ се обсъжда идеята всяка получавана лихва да бъде облагана и категорично заяви, че това не бива да се приема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7094 |22.02.2012 грешка в системата . 35| 6118 |22.02.2012 Дянков: Политически спекулации свалиха Павлова . 7| 5668 |16.02.2012 Първокласник счупи таз от неприбрани изборни модули . 32| 6667 |16.02.2012 М. Манолова яростно брани президента си: Правело се димно шоу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads