Реклама / Ads
3| 5126 |04.09.2014 НОВИНИ

Седма присъда чака стопаджийката, упоила тираджия на „Тракия”

.
Запрянка Трингова
42-годишната Запрянка Трингова, която на 20 септември 2013 г. спря на стоп тираджия, упои го и го окраде, а той профуча 40 км в насрещното движение по магистрала “Тракия”, е рекордьорка по осъждания за измами и грабежи. Зад гърба си има вече шест, предстои да получи седма.
 

Тя пристигна в Пловдивския районен съд директно от сливенския затвор, където излежава 6-годишно наказание. През цялото време криеше лицето си с папка и не трепна, когато видя последната си жертва - 58-годишния Валери Върбанов. Ден преди процеса Запрянка внесла писмено искане в съда да не бъде снимана.

“Държа на моя адвокат Константин Давчев, друг не искам”, отсече тя. Защитникът  обаче бе представил болничен и по тази причина делото се отложи. Процесът се гледа по съкратеното съдебно следствие. Това означава, че Трингова е признала всички факти по обвинителния акт. Сега е изправена да отговаря за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

 

“Няма нужда да призовавате други свидетели”, каза Запрянка, преди да бъде отведена с белезници към затвора.

 

Нахаканото  поведение предизвика у Валери Върбанов гняв и възмущение. Той си спомни като на филм целия ужас, който му причини изпечената мошеничка.

На 20 септември м.г. разтоварил в Хасково мляко, което докарал от Румъния. Тръгнал към с. Радиново да пълни камиона с вишни, но получил нареждане да отиде в Килкис, Гърция, за да претовари цистерна с вино.

 

“Точно в с. Бяла река ми махна на стоп жена, която имаше приличен външен вид. Беше с дълга пола и сако. Помислих я за учителка и я качих. Каза, че пътува за София”, върна лентата Върбанов, който се слави сред колегите си като безупречен шофьор. Запрянка му разказала, че била на гости у приятелка в Бяла река и два дни не е пила кафе.

 

“Нямах време да се замисля върху думите  и веднага  предложих нес кафе, каквото имах в чашата си. Тя обаче отказа, не пиела такова”, припомни тираджията.

Спрял на близка бензиностанция да  купи еспресо. Тя останала в кабината и успяла да сипе опиат в неговата напитка. Когато по-късно полицаите я питали какво е сложила в кафето на Валери, Запрянка отговорила, че в затвора й дали успокоителни и му пъхнала от тях.

 

“След като двамата изпихме кафетата, вече нищо не помня. Спрял съм на паркинг “Кемера”, който е до входа на Пловдив, и съм спал час и 42 минути. Това показва джипиесът на камиона. През това време Трингова му задигнала двата телефона, 200 лв. и всички документи и офейкала.

 

Върбанов се събудил и полузамаян подкарал камиона. Прекосил половината Пловдив, преминавайки през най-оживените булеварди в полусъзнание. Излязъл от града и хванал по “Пазарджишко шосе”. На кръговото на 6-ия километър поел към магистрала “Тракия”. Вместо да се качи по надлеза и с десен завой да излезе на аутобана за София, той свърнал наляво и влязъл в локалното платно в насрещното движение.

 

“Нямам никакъв спомен. Камионът се управлява автоматично. Задал съм му 90 км/ час и той е поддържал тази скорост. Невероятен късмет, че се размина без жертви. Това, което се случи с мен, е едно на един милион. Магистралата беше натоварена в петък вечер. Профучаваха коли с 200 км/час. Представете си каква касапница е щяла да настане. България щеше да обяви национален траур и да спусне знамената”, изтръпва 58-годишният Валери Върбанов.

 

Преди отбивката за с. Калугерово се окопитил от пресветкване с фарове. Това била кола на Би Ти Ви, в която пътувала репортерката Петя Дикова.

“Добре, че бяха те, за да ме спрат. Не искам да си мисля какво можеше да се случи”, разстройва се шофьорът. Той е призован като свидетел, срещу него не са повдигнати обвинения.

 

Кълне се, че от 15 г. изобщо не е близвал алкохол. Наркотиците били абсолютно непознати за него. Разследването показа, че действително е бил упоен, а секс в кабината не е имало. Запрянка също си признала, че е дрогирала Върбанов.

“Месеци наред ходих по мъките, за да си извадя нови документи. Похарчих 1000 лева. Не вярвах, че ще я открият. Хванаха я по единия от телефоните ми, които тя открадна”, разказа тираджията, който отново е зад волана в същата фирма. Работодателите му плътно застанали зад него.

 

“Изключително съм благодарен и на полицая Георги Илиев от сектор “Престъпления по пътищата” в Пловдив. Каза ми: “Обещавам, че ще я намерим. И на 15-ия ден я заловиха”, разказа Върбанов. Той настоява Запрянка да си получи заслуженото.

Досието на 42-годишната жена от Съединение, която е майка на три деца, е “обрасло” в присъди, пише „24 часа”. Първата е през 2010 г., където Пловдивският районен съд  дава пробация за унищожени чужди дрехи. Втората е условна - за кражба на дамска чанта. Третата - за измама и задигнато портмоне, по която получава 1 г. лишаване от свобода.

Това обаче не стряска Запрянка и не след дълго тя отново застава пред Темида - за отнемане на чужд лаптоп, за което  дават още 2 г. условно. Петата присъда  отрежда 5 г. затвор - за заблуда и причинена вреда. Шестата - завлякла с пари възрастни жени, представяйки им се за социален работник. Всичките  наказания са трансформирани в 6 г. ефективен затвор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6057 |30.08.2014 Климатолог: Чака ни топла зима с много сняг . 0| 4918 |30.08.2014 Температури от 28 градуса ни очакават през септември . 0| 5822 |29.08.2014 НИМХ: Чакат ни горещини от 32° през септември . 2| 5112 |21.08.2014 Чакаме Брюксел да реши за ваксините срещу „син език”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads