Реклама / Ads
11| 5740 |17.08.2010 НОВИНИ

Септември почва с разпит на министри

.
магистрати привикват на разпит С. Станишев и негови колеги
Септември може да се окаже доста горещ за някои от министрите в предишния кабинет. Очаква се след края на съдебната ваканция магистратите да привикат на разпит Сергей Станишев, Асен Гагаузов, Румен Овчаров и други техни колеги.
 

В момента в Софийската градска прокуратура тече разследване, което трябва да изясни дали при 148 сделки, сключени от бившето правителство на обща стойност 2 158 455 515 лв., е бил спазен законът, пише в днешния си брой вестник Труд.

“В някои от институциите има открити нарушения”, заяви вчера пред “Труд” прокурор Юлия Христова. Обвинителката обаче не пожела да каже кои министерства са погазили закона, докато разследването не приключи. Досъдебното производство се води срещу служители на отговорни постове в 13 министерства, сред които на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, енергетиката, младежта и науката, на здравеопазването, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта.

“В част от договорите, които проверяваме, има заложени клаузи, според които те се прекратяват, ако не бъде осигурено финансиране. В този случай не можем да говорим, че е извършено престъпление”, уточни прокурор Христова. Тя очаква първите разпити на министрите от кабинета “Станишев” да започнат през септември. Магистратите ще проверяват и дали експремиерът е оказал натиск върху подчинените си при сключването на някои от договорите.

“До момента са разпитани държавни чиновници и зам.-министри. Свидетелите, които са дали показания досега, са над 10”, обясни обвинителката. И допълни, че тя и нейните колеги трябва да проверят огромен обем от документи. Голям брой от проверяваните 148 договора били сключени от строителното министерство, което се оглавяваше от Асен Гагаузов.

“На този етап няма повдигнати обвинения. Разследването продължава”, допълни Христова. Очаква се през септември бившият енергиен министър Румен Овчаров да бъде разпитан и по разследването за износ на ток, което се води в градската прокуратура на София. Магистратите се надявали да получат подробна информация от него за сделките между НЕК и ЕФТ в периода 2004-2007 година. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 4835 |10.08.2010 БСП иска главите на трима министри . 5| 6327 |05.08.2010 Октоподът остава в басейна "Спартак" до септември заради гаф на общината . 5| 4650 |22.07.2010 ЕС пак почва да спира парите за България . 2| 4635 |21.07.2010 МОСВ започва акция срещу мечките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads