Реклама / Ads
1| 2904 |03.11.2022 НОВИНИ

Северна Корея отново изстреля ракети, в Япония се задействаха системите за тревога

.
Северна Корея изстреля няколко балистични ракети, включително междуконтинентална балистична ракета, която задейства предупреждение за жителите в части от Централна и Северна Япония да потърсят убежище.
 

Официални лица в Сеул и Токио уточниха, че междуконтинентална балистична ракета е оръжието с най-голям обсег на действие, което Северна Корея има и е предназначена да носи ядрена бойна глава до другия край на света.

 

Жителите на Южна Корея и Япония вероятно са свикнали със севернокорейските ракети. Но това, което се случва сега, съвсем не е обичайно. Мнозина японци бяха събудени от сигналите за тревога, за втори път само в рамките на месец. Въпреки издаденото предупреждение към жителите в райони от северната част на японските острови, ракетата не е прелетяла над страната, тъй като полетът й се оказал неуспешен.

 

„Северна Корея изстреля множество ракети от източното си крайбрежие към Японско море. Една от ракетите прелетя 750 км на височина от 2000 километра и падна във водите на Японско море.

 

Установихме, че ракетата може да прелети над Япония, така че издадохме тревога. Но по-късно потвърдихме, че тя не е прелетяла над страната и е изчезнала в небето над Японско море”, заяви Ясуказу Хамада, министър на отбраната на Япония.

 

Сеул осъди остро провокативните действия на Севера, които продължават вече втори ден.

 

„Правителството категорично осъжда Северна Корея за продължаването на нейните безразсъдни и безотговорни провокации, нарушаващи няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН и междукорейските военни споразумения. Не можем да не осъдим техните антихуманни провокации по време на националния ни траур”, заяви Лим Су-Сук, говорител на МВнР на Южна Корея.

 

Само в сряда Пхенян изстреля рекорден брой ракети – 23, като за първи път една от тях падна в териториалните води на Южна Корея. Всичко това става на фона на подновените съвместни годишни военни учения между Съединените щати и Южна Корея, след избирането на новия държавен глава в Сеул - Юн Сук-йол. В маневрите участват 240 бойни самолета. Пхенян обаче смята, че ученията са провокация и настоя за прекратяването им. Наблюдатели смятат, че Северът подготвя нов, седми, ядрен тест, който може да бъде извършен в близките дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2745 |02.11.2022 Путин: Запазваме си правото отново да напуснем зърнената сделка . 0| 2510 |02.11.2022 Предсрочни избори в Дания. Левият блок отново печели . 6| 2861 |31.10.2022 Кабинетът реши: Украинските бежанци отново ще бъдат настанени в държавни бази . 1| 2801 |31.10.2022 САЩ и Южна Корея започнаха операция ”Бдителна буря” с 240 самолета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads