Реклама / Ads
42| 8152 |29.10.2020 НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Изнемогваме! Проф. Тодор Кантарджиев: Да се правят бързи антигенни тестове

.
Да започнат да се правят бързи антигенни тестове – в училище, приемни отделения, трудови колективи. За това призова проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг за борбата с коронавируса. Ето какво още каза той:
 

Брифингите не са на НОЩ, а на МЗ. Три неща ще засегна.

 

Противоепидемичните мерки:  

Най-важен е контрола на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил. Не е приятно маската да я носиш на носа си. На трябва да мислиш за здравето на околния. Това много пъти го казахме. Ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те запази от 30 и повече процента. Ако е един спокоен разговор, за да се заразиш, трябва да си говориш 1 час. Разбрахме се за 4-те дета-витамин д, да не се използват инуностимулатори в голямо количество. По-добре е с добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия, защото има преекспониране. Доведе до страх и хората се потиснаха. Пет години работих с най-опасните инфекции. Абе требва да си луд да влезеш в бокса без маска. Маската ще спаси и от коронавирус.

 

Тестовете:

В момента случаите са толкова много, че трябва да се приемат бързите антигенни тестове -  приемните отделения, училищата. Тестът се прави от добре обучен лекар, сестра, фелдшер, санитар. Това е първи скрининг за коронавирус. Трябва широко да се използва при трудови колективи. Трябва да се хващат при първи случай и да се изолират. Трябва да се включат всички държавни институции, включително и БАБХ. Контрол трябва да прави БАБХ.

 

Транспорта-метро, градски и междуградски транспорт. Никой няма маска, това е риск. Пет години го повтарям-докато може винаги отворен прозорец. С пъти намалява възможността да се заразиш. Трябва да има маски и отворени прозорци, докато издържим. Антигенните тестове веднага доказват коронавирус. Не е чувствителен колкото писиара, но излиза след един ден. Натовариха се лабораториите с писиар.

 

През ноември започва циркулацията на грипните вируси. Пикът е средата на януари или февруари. Има тестове, които казват- това детенце е с грип. И са 30 лева. Затова тези тестове трябва да се правят. Това не са тестове, които се правят от гражданите. Взима се материал от носоглътката. На 10-тия ден се появяват антитела.

 

Научни факти:

В научно издание германците намекнаха ,че хората, заразени на събирания-карнавал, пиене на бира, близък контакт с много хора и голям вирусен това. Тези с маски или на отстояние се заразяват, но карат по-леко. Казва в американско издание, когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, без да боледуваш и без клинични прояви  на заболяването.

 

Камен Пенков: Втори сме по  заболевоемост на Балканите, над 2000 са заразените медицински специалисти

 

Възприемчивостта към коронавируса остава голяма. Достигнат е относителен дял на имунитета от 15 процента, което ни прави далече от колективния имунитет. Отчита се увеличаване на броя на заразените. Надхвърля 120 на 100 000. Има рекорд над 220 на 100 000 и със 102 процента нарастване на заразените в сравнение с предходната седмица. На второ място сме по заболеваемост на Балканите и на 21-во място в Европа.  

 

Това каза зам.-министър Камен Пенков. С най-малко случаи са Видин и Добрич. Нараства броя на починалите в страната. Най-висок относителен дял се наблюдава между 70 и 79 годишна възраст, следвани от 60-69 години. Най-висока смъртност има при лицата над 90 години. Има тенденция за нарастване на броя на писиар тестовете. Има ръст на лицата, приети за болнично лечение. Нараства с ежедневно с 1/3-та. Най-голяма заболеваемост има между 20 до 60 години. Над 2000 са заразените от медицинския персонал. Това е проблем пред системата ни.

 

Апел към всички отправи и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов: Бъдете ангажирани всички към този процес - носете маски, спазвайте дистанция. Има над 2000 колеги заразени, дифузното заразяване продължава. Ние изнемогваме! Очаква се следващите дни хоспитализираните да са 4000. От днес в Пирогов се откриват още две отделенията за борбата с вируса.

 

Имаме 26 заразени в "Александровска" болница, 10 души имат нужда от кислородна терапия, а 3 са интубирани. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Борис Богов.  "Нека пазим себе си и близките си. Да носим маски и да спазваме дистанция", призова професорът.  "Лекарите от всички специалности могат да помагат в лечението на заразените и болните. Никоя медицинска специалност не бива да се подценява", завърши проф. Богов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4505 |29.10.2020 Проф. Коста Костов: С 13 пъти е скочил броят на заразените с коронавиурс от септември насам . 9| 6716 |28.10.2020 Проф. Дуранкев: Не бях чувал държавен бюджет да е ”антипандемичен” . 6| 4449 |28.10.2020 Клуб ”Просперитет”: Бюджет 2021- опасен завой наляво! Откровено предизборно харчене . 13| 5903 |28.10.2020 Проф. Гайдарски: Намесиха и други сили. Птичият грип не беше по-малко опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads