Реклама / Ads
13| 5079 |01.12.2010 НОВИНИ

Шеф на АГ-отделение в ареста за убийство на бебе

.
Четирима лекари от горнооряховската болница са задържани вчера по обвинение за умишлено убийство на бебе, съобщи днес говорителката на Окръжна прокуратура Румяна Ирманова.
 

Арестувани са началникът на АГ-отделението д-р Димитър Сотиров и колегите му Стефан Лазаров, Михаил Милатович и Катя Гецова, обяви и директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев. Срещу тях е образувано досъдебно производство по чл. 116 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 години за умишлено убийство.

Сигналът в полицията е бил подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември родило бебе в седмия месец. Девойката е заявила, че детето било родено живо, и е умишлено умъртвено от лекарски екип, който я израждал.

Веднага след раждането в неделя медицинският екип съобщил на майката, че детето е родено мъртво. Бебето било оставено в стая в отделението. Случайно минала покрай него служителка в отделението забелязала, че детето се движи и съобщила на лекарите, че новороденото е живо. Изяснено е, че то е преместено в кувьоз, след това няколко пъти извеждано оттам и местено по неясни причини. Около 20 часа след раждането си бебето е починало. Майката се усъмнила в твърденията на лекарите, че детето е родено мъртво и подала сигнал в полицията.

Тялото на бебето е открито в камера, в която се съхраняват биологични отпадъци, предназначени за изпращане в София за изгаряне, съобщи още комисар Живко Коцев. „Това е абсолютно недопустимо и поставя под въпрос редица други израждания и действия в тази болница”, добави той.

Полицаи вече са претърсили болницата в Горна Оряховица и са иззели необхдимата документация. Разпитани са над 17 медицински лица, но тепърва ще се изяснява съпричастността на всеки един към случилото се и е възможно да има и още задържани, добави комисар Коцев. „Имаме данни, че са извършени умишлени действия, които са довели до смъртта на плода”, уточни той.

Делото наблюдава и зам. Окръжният прокурор Светослав Калчев. Назначена е комплексна експертиза в катедра по „Съдебна медицина” в Александровска болница в София, която трябва да установи причините за смъртта на бебето.

По-късно днес ще стане ясно дали на задържаните лекари ще бъде поискана по-тежка мярка за неотклонение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5233 |09.11.2010 Марчело Джотолов остава в ареста . 32| 6114 |08.11.2010 Ал. Петров: Бях малтретиран в ареста . 60| 6135 |05.11.2010 Нов удар по МВР и прокуратурата - пуснаха от ареста Златко Баретата . 17| 6052 |28.10.2010 Президентът вади Сумиста от ареста?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads