Реклама / Ads
0| 4348 |20.05.2015 НОВИНИ

Шефът на ДАЗД към ПФ: 6 деца са починали, не 295

.
Шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева
Не 295, а 6. Жонглирането с цифрите е най-лесно. В центровете са настанени деца с тежки увреждания, 6 от тях са си отишли, 6! Само едно от тях е на 12 години, всички останали са над 18-годишни.
 
Така шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева отговори от ефира на бТВ на обвиненията на Султанка Петрова от Патриотичния фронт, че 295 деца са умрели в центровете за настаняване от семеен тип от 2010 година досега, след извеждането им от домовете за деца лишени от родителска грижа. В тези условия, в които децата живеят, няма абсолютно нищо семейно, по думите на Петрова.

В центровете са настанени деца с тежки увреждания, 6 от тях са си отишли, 6! Не може да се хвърлят в публичното пространство двеста деветдесет и няколко случая и да се жонглира с тези цифри, защити се Ева Жечева.

"Няма да отрека, че процесът е много тежък и сложен - ние ги извеждаме от институции, правят се две оценки на детето и се преценява къде да бъде настанено. В центровете за настаняване от семеен тип работят хора, които са нови, недостатъчно подготвени, нормално е да има проблеми. Имайте предвид, че това в по-голямата си част са деца с умствена изостаналост", каза Жечева.

Тя коментира и случая с детето, което си преряза вените заради това, че беше отделено от майка си и брат си. "Това е случай, който в момента е обект на проверка. При голяма част от децата има риск от преместване. Искам обаче, като свърши проверката, да ми дадете думата пак", заяви Ева Жечева.

„Вие влизали ли сте в тези центрове? Това са чудесни къщи“, категорична бе шефката на ДАЗД. На 1797 деца има случаи, подобни на детето със счупения крак, което дни наред трябвало да го държи в студена вода, защото имало оток, призна все пак Жечева. Голяма част от децата имат риск от местенето. Това в по-голямата си част са деца с умствена изостаналост, подчерта тя.

В края на гостуването си Жечева призова водещия Хекимян да се покажат лицата на поне 10 деца, които са излезли от тези домове за настаняване и животът им е потръгнал в правилната посока, защото, по нейни думи има много такива. На възражението на водещия Антон Хекимян, че Агенцията забранява да се показват лицата на деца, Жечева отвърна: "Има указания, член 11, по който може да се показват деца, ще ви запозная с процедурата!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4881 |14.05.2015 Шефът на БЛС: 3 месеца кредит на доверие на Москов . 5| 4487 |12.05.2015 Яхиново потъна в скръб! Деца изпращат приятелите си в бели дрехи . 1| 4036 |08.05.2015 Децата тлъстеят; "физическото" им е малко . 7| 5511 |08.05.2015 Шефът на TV7: Новият инвеститор обявява визията до края на месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads