Реклама / Ads
4| 3068 |16.11.2022 НОВИНИ

Шефът на МИ5: Русия, Китай и Иран са най-голямата заплаха за Великобритания

.
Кен Маккалъм Източник: Wikipedia
Най-голямата заплаха за сигурността на Великобритания са Русия, Китай и Иран, които използват принуда, заплаха и насилие в преследването на своите интереси, заяви днес шефът на британската служба за вътрешно разузнаване, цитиран от АП и Ройтерс.
 

В годишната си реч, в която генералният директор на МИ5 Кен Маккалъм очерта основните заплахи за Обединеното кралство, той каза, че съществува риск Русия, Китай и Иран да си помагат взаимно, "за да увеличат силата си".

 

По думите му изгонването на над 400 предполагаеми руски шпиони от европейски страни през тази година в комбинация със санкциите са нанесли "най-значителния стратегически удар" срещу Русия в последните години и са изненадали руския президент Владимир Путин. Той посочи, че експулсиранията са извършени по образец, въведен от британските власти след отравянето с нервнопаралитично вещество Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Англия.

 

Маккалъм окачестви като "глупаво" твърдението на Москва, че Лондон е участвал във взривяването на тръбопроводите "Северен поток".

 

Шефът на МИ5 заяви, че властите на Китай използват всякакви средства, за да следят и тормозят китайската диаспора. Той даде за пример инцидента през октомври в Манчестър, където един мъж, протестиращ пред китайското консулство, е бил издърпан на територията на мисията от маскирани лица, които са го ритали и удряли с юмруци. 

 

Относно Иран Маккалъм съобщи, че иранските разузнавателни служби са направили от януари досега най-малко десет опита да отвлекат или убият британски поданици и други лица, пребиваващи в Обединеното кралство. Според него мишените на тези опити са смятани за противници на режима в Техеран. 

 

Ройтерс припомня, че Иран обвинява Запада, че подклажда общонационалните протести, предизвикани от смъртта на млада жена в полицейски арест. В речта си генералният директор на МИ5 коментира, че тези протести "поставят фундаментални въпроси пред тоталитарния режим" в Иран и може да са признак на промяна, чиято посока обаче е неизвестна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3194 |15.11.2022 Шефът на ФИФА призова за спиране на военните действия в Украйна по време на световното . 2| 2922 |13.11.2022 Кристалина Георгиева: Противопоставянето между Съединените щати и Китай крие рискове . 0| 3231 |12.11.2022 Шефът на МВР: Мигрантският натиск спада . 5| 3696 |10.11.2022 Си Дзинпин призова за повишаване на бойната готовност на Китайската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads