Реклама / Ads
7| 6949 |19.07.2013 НОВИНИ

Шефът на НСО спаси уволнението

.
Георги Райков Източник: Булфото
Административен съд София – град отмени заповедта за уволнение на Георги Василев Райков, издадена на 23 януари 2013 г. от временно изпълняващ длъжността „началник" на Националната служба за охрана при президента на Република България, съобщиха от пресслужбата на съда.

Делото бе образувано по жалба на Георги Райков срещу въпросната заповед, с която му е наложено дисциплинарно наказание „уволнение" и е прекратен договорът му за изпълнение на военна служба, на длъжността „главен инспектор" в Сектор 04 „Масови мероприятия, гости и делегации", Отдел 01 „Охранителен".

Случаят, във връзка с който е наложено дисциплинарното наказание и който стана публично известен, е свързан с извършеното на 19 януари 2013 г. нападение от Октай Енимехмедов, над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, по време на VIII Национална конференция на партията, проведена в зала № 3 на НДК.

Съдът е приел, че заповедта подлежи на отмяна, поради неизлагането на мотиви, с които началникът на НСО да анализира подробно приетата фактическа обстановка и причините за инцидента с охраняваното лице, като обоснове наличието на пряка връзка между вменените на служителя действия (бездействия) и вредоносния резултат; недоказване по безспорен начин на вината на жалбоподателя; несъответствия между материалноправните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на РБ, които въвеждат състави на дисциплинарни нарушения, и поведението на уволнения служител.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Няколко дни след нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Още същия ден единият от тях, началникът на авангарда полк. Георги Райков, заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.

В деня, в който бе обявено, че е уволнен, Георги Райков каза, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани. Освен всичко друго по разказа му "след атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5030 |18.07.2013 Екс шефът на СДВР стана кмет на район Витоша . 17| 5365 |16.07.2013 ВАС отмени уволнението на Мирослава Тодорова . 12| 4777 |16.07.2013 Шефът на НЦИОМ: За първи път 65% не одобряват парламента на старта му . 0| 4887 |10.07.2013 Спасителите и медицинското оборудване кът по Северното Черноморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads