Реклама / Ads
31| 7533 |11.11.2008 НОВИНИ

Б. Шефик: Доган контролира милиард долара

.
Това казва Бедри Шефик, турски бизнесмен за 24 часа. Той добавя, че Ахмед Емин бил "дясната ръка във всичко" на Доган "и при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети.
 

 

Турският бизнесмен и екссобственик на захарните заводи в Девня Бедри Шефик оповестява, че лидерът на Движението за права и свободи Ахмед Доган контролирал един милиард долара. Шефик беше най-големият турски инвеститор в България преди години, впоследствие стана обвиняем и арестант, по-късно и обвинен за бягство в Турция.

Сега в интервю за днешния брой на 24 часа той твърди, че Ахмед Емин, който се самоуби на 17 октомври в сарая на Доган, го натискал да прехвърли собствеността на завода на офшорна компания близка до лидера на ДПС. "Аз казвах, че съм готов да направя някакви субсидии като дарение на ДПС, но да се влезе в собствеността и управлението на завода - не бях съгласен", продължава Шефик. Ахмед Емин бил "дясната ръка във всичко" на Доган "и при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети. Той беше клечка номер едно, послушната птица на Доган...Доган провери много хора около себе си. Но по-послушен от Емин не можа да намери. След убийството на Илия Павлов той трябваше за кратко време да се окопити и да намери начин да прибере тези пари, останали неконтролирани след неговата смърт. Емин беше на разположение", добавя Бедри Шефик.

Доган контролирал няколко важни звена в България: "На първо място това са митниците. Държеше и всички офшорни зони - фришоповете и бензиностанциите там чрез неговия човек Фуат Гювен. Изкарани са много пари. Следва Агенцията за държавни вземания. Чрез нея той направи трета приватизация в България. Предварително нарочени фирми бяха обезглавени, за да преминат в икономическата структура на Доган... Захарните заводи в Девня и в Камено, Бургаско. Чрез АДВ с много бърза процедура собствеността премина в лицето Г.Г. Кабелният завод в Бургас и още 20-ина печеливши предприятия бързо си смениха собствеността". Що се отнася до лицето Г.Г. Шефик отказва да го посочи.

По повод състоянието на Ахмед Доган в момента Бедри Шефик е категоричен, че анализи с негови приятели бизнесмени от Турция се стигнало до извода, че ставало дума за около 1 млрд. долара. Това били средствата, контролирани от него.

Според Шефик процедурата във Върховния касационен съд е приключила, обвиненията към него били отпаднали и той нямал проблем да влязе в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5741 |31.10.2008 Б. Борисов: Премиерът и президентът са адвокати на Доган . 94| 8429 |29.10.2008 А. Доган: Задействан е чудовищен сценарий . 35| 5672 |28.10.2008 Ж. Желев: Доган е лидер на прехода . 51| 8073 |23.10.2008 Ахмед Доган: Много личности са живеели у Емин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads