Реклама / Ads
5| 7089 |03.06.2014 НОВИНИ

Шефката на общинския бюджет в Несебър в афера с хиляди левове по фалшив проект

.
От бюджета на Община Несебър през второто полугодие на 2013 г. са усвоени от няколко лица хиляди левове под прикритието на обучителна програма в детските градини, училищата и сред служителите от общинското звено за самоохрана. В схемата главно действащо лице е началничката на отдел „Бюджет” Антоанета Харизанова, съдейства й общинският съветник от мнозинството на кмета Николай Димитров - Славчо Станелов, който е директор на професионалната гимназия по туризъм в Несебър, включени са и двама преподаватели от департамент на СОУ „Св. Климент Охридски”, по-важният от които е Магдалена Цонева.
 

 

Странното е, че въпреки подадените през януари т.г. в Министерството на образованието сигнали за съмнение в организирана престъпна група, до този момент проверка на компетентните органи не е започнала.

 

„Силно ме смущава поведението на прокуратурата в Несебър, защото тази афера е известна в града -  особено сред някои съпруги на настоящи и бивши служители на РУП-а.  Не е ясно колко души уж са преминали през това т.нар. обучение, но със сигурност сме стотици, на които ни връчиха по един сертификат - без да сме стъпвали на такива занятия. Имам информация, че от общинския бюджет за един учебен ден по тези курсове за един човек са превеждани в банкови сметки, посочени от софийската преподавателка Магдалена Цонева, по 70 лв. Чух за общо поделени 270 хиляди лева, но разследване няма и настоявам да има, за да излезе истината. Тези пари са на данъкоплатците на Несебър”. Това са твърдения на източник на Флагман.бг, който, без да има и ни най-малката представа, че ходи на обучение, се оказало, че е преминал отлично курса и е получил диплома за спец по „Превенция на агресията за преодоляване на експанзията при подрастващите” - чрез тематична рамка със следната сложна терминология:

- теоретичен обзор по проблема за агресията;

- моделиране на агресивно поведение;

- методи за системно изучаване на агресията;

- детерминанти на агресията;

- развитие на професионалните умения на директорите и учителите за превенция на агресивното поведение на децата;

- превантивни мерки за овладяване на агресията;

- модели на взаимодействие: дете – дете, дете – родител, дете – учител.

В този сертификат като преподаватели стоят подписите на Магдалена Цонева и колегата й от същия департамент на Софийския университет Пламен Денев.

„Аз не съм превеждала пари на никого, който е превеждал да ви отговаря”, заяви Антоанета Харизанова.

 

В гимназията по туризъм в Слънчев бряг,  през която са минавали парите (или част от парите) от общинския бюджет за тези курсове,  затъмнението е голямо. Там директорът Славчо Станелов бе в отпуск. Станелов е възлова фигура в местния парламент. Член е на три от общо петте постоянни комисии, достъп до които опозицията от ГЕРБ няма. Заседанията им са закрити, а на редовните сесии на самия ОбС точките в дневния ред са пълна загадка и се гласуват без никакъв дебат. Станелов е зам.-председател на Комисията по образование, култура, туризъм, спорт, здравеопазване, вероизповедания и социални дейности. Той е член на Комисията по законност, обществен ред, местно самоуправление, приватизация, следприватизационен контрол и контрол по изпълнение решенията на Общинския съвет, член е също така на Комисията по общинска собственост, жилищна политика, общински дружества и предприятия.

Пом.директорът по производствената част Ваня Андреева не можа да си спомни колко души са преминали обучението по проекта на Цонева. „Бяха включени девет колеги, които подготвяха кандидатите, но кои от тях са ходили не знам, защото лекциите не бяха в училище, а в клуб „Менса” в Несебър, нищо не знам за пари, нека се върне от отпуск директорът и той да ви каже”, заяви Андреева.

Гимназията по туризъм е на подчинение на РИО-Бургас, откъдето е била изпратена и проверка по сигнала за злоупотреба. Проверката е започнала на 21 януари т.г. и е била поискана от министър Анелия Клисарова. Основните въпроси, на които директорът Станелов е трябвало да отговори са: дали има решение на ОбС за финансиране на този проект, защо не е информиран Регионалният инспекторат, кой е дал разрешение на Станелов да сключва граждански договори по този проект с въпросните преподаватели от София.

„Разполагам с преписката от тази проверка, която стои незавършена. Става въпрос за някакво обучение на педагози, виждам четири граждански договора, подписани от Станелов. Плащани са хонорари и командировъчни. Курсът е траел май, юни, юли и август м.г.”, каза началникът на РИО-Бургас Георги Даутев. Той твърди, че не получил задоволителен отговор от Станелов и затова пратил искане до Община Несебър да извърши одит на този проект.

„Така писахме на министър Клисарова – чакаме одит от Община Несебър, чакаме”, заключи Даутев. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5779 |02.06.2014 Д-р Миланов: Ако не се актуализира бюджетът, здравеопазването загива . 34| 5691 |28.05.2014 Шефката на Екзакта: Оставка и предсрочни избори в най-кратък срок са наложителни . 4| 5562 |27.05.2014 Супер крадецът Митевски свил 21 млн. с помощта на шефката си . 9| 4865 |22.05.2014 МВР шефката от кабинета "Райков" също следствена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads