Реклама / Ads
40| 6672 |04.10.2020 НОВИНИ

Шефката на СЕМ: Няма проблем със свободата на словото

.
Бетина Жотева
Председателят на СЕМ не вижда проблем със свободата на словото в България. Накърнено било усещането за недосегаемост у журналистите, а те не могат да бъдат недосегаеми. Това било усещането за върховенство на закона.
 

Коментарът е на Бетина Жотева - шеф на медийния регулатор. Думите и са направени в ефира на “Канал 3”. Повод за изказването й е докладът на Европейската комисия отпреди няколко дни, в който бяха очертани редица проблеми, с които се сблъсква България. Сред тях освен борбата с корупцията, съдебната система, отчетността на главния прокурор и прочее, засяга се сравнително широко и проблемът със свободата на словото и прозрачността на медийната собственост в България.

 

Жотева обаче не вижда такъв проблем, а освен това тя никъде не е видяла подобно обвинение в текста. Ето обаче какво пише в документа от 26 страници в частта за медиите:

 

“Липсата на прозрачност в медийната собственост в България буди тревоги. Държавната реклама играе важна роля във формирането на медийния пейзаж, особено на местно ниво. Освен това правната рамка срещу политическата намеса в медиите не забранява изрично политическите фигури да притежават медии.

 

Нещо повече - национални и местни медии са обект на систематичен политически контрол, а по-голямата част от водещите издания в страната следват редакторска политика в полза на правителството.

 

По време на пандемията от COVID-19 парламентът се опита да промени Наказателния кодекс с цел криминализиране на дезинформацията, въпреки че няма ясна дефиниция на “фалшива новина”.


Нападенията над журналисти са често явление. В периода 2019-2020 г. има данни за осем посегателства над журналисти.

 

Организации за свободата на медиите твърдят, че журналисти и собственици на медии се изправят пред политически мотивирани обвинения с цел да се заглуши критиката”.

 

Повече за самия доклад може да видите тук.

 

Бетина Жотева заяви за пореден път, че не приема 111-тото място на страната ни в класацията на “Репортери без граници”. Според индекса за свободата на словото ние сме на дъното на Европейския съюз.

 

"Не приемам това 111 място, докато не ми кажат, как го изчислиха това място", уточни Жотева.

 

Тя посочи, че собствениците на медии имат пълното право да уволняват хора от екипа на предаванията и никой не е абониран за тях.

 

Жотева се определи, като ветеран протестър от 2013 година, но обяви сегашните протести за "анархия и грозен вид на демокрацията".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8182 |04.10.2020 /на живо/ Ден 88: В навечерието на дебата в ЕП за проблемите в България . 30| 20792 |04.10.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова: Няма такъв филм ”Говоря в друго качество”. Като си се хванал на хорото, ще го играеш . 8| 6816 |02.10.2020 Димитър Коцев – Шошо: Иска се оставка, няма оправия. Има генерален разпад на морала . 7| 5017 |02.10.2020 Шефът на РЗИ-София: Нямаме дифузно разпространение на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads