Реклама / Ads
5| 4348 |30.12.2014 НОВИНИ

Шофьорът Вергил Доспатски спал в каютата си, когато фериботът пламнал

.
Мариана и Сабин
Като истински ад определил случилото се на ферибота " Норман Атлантик" оцелелият българският международен шофьор от Пещера Вергил Доспатски пред съпругата си Мариана. Огромен пожар обхващал ферибота и в същото време в морето бушувала страховита буря с ураганен вятър, дъжд и градушка.
 

" Корабът гори не знам какво ще стане." Това успял да каже в понеделник стринта, преди да бъде спасен, Вергил на съпругата си и връзката прекъснала, разказа пред "24 часа" Мариана Доспатска. Вчера около 11 ч тя отново се чула с мъжа си. Той я е успокоил, че на спасителния кораб " Сан Джорджо" е много добре и няма никакви проблеми. Топло е. Давали им храна и всичко от което се нуждаят.

 

"Обясни ми, че може да не пристигнат в пристанището на Бриндизи във вторник следобед, а на следващия ден. Морето било изключително бурно. Пътували бавно и доколкото разбрах продължават да издирват повече от 30 човека, които са изчезнали", разказа младата жена. Тя обясни, че връзката била изключително лоша, поради което не успели да си кажат много неща.

 

Жената каза още, че е получавала информация за спасителната операция от италианското консулство у нас. Във фирмата, в която работи в Пещера, имало преводач на от италиански, която направила връзка и периодично се обаждала за повече новини в консулството. Никой от родното външно министерство не се е свързвал със семейството, за да им предостави каквато и да било информация.

 

Мариана и Вергил имат 2 деца, ученици в дванадесети и първи клас. Те знаели само най-важното, което се е случило с баща им, но майката ги държала далеч от подробностите. Тя признава, че все още е много притеснена за мъжа си и ще се успокой, когато научи, че е слязъл от спасителния кораб на твърда земя.

"Основната информация получавахме от майка ни Фатма, която работи в Гърция. Там тя се е свързала с гръцките власти, които са я информирали и тя препредаваше новините. Освен това майка ни на няколко пъти е успяла да говори с Вергил преди да му падне батерията на телефона и така разбрахме, че е добре и е спасен от италиански кораб", разказва братът на Вергил Доспатски - Сабин. Той обясни, че когато е избухнал пожара на ферибота брат му си е спал в каютата. Бил само с дрехите на гърба си и мобилния телефон. Всичко останало било в камиона, който е изгорял.

 

Вергил Доспатски работил от 4 г. за немска фирма като международен шофьор. Пътувал от Гърция за Италия и Германия и обратно. Качил се на ферибота в Патра натоварен с контейнери. Работел по три месеца, след което по един месец почивал и се прибирал в Пещера.

 

"Всяка събота и неделя е на ферибота и до момента не е имало никакви проблеми. Как е избухнал този пожар сега никой не знае.", недоумява Мариана Доспатска. Братът Сабин научил, че фериботът е бил претоварен и големите камиони били наблъскани буквално на сантиметри един от друг. Заради голямото вълнение олиото в един от камионите се разляло. Отстоящите на сантиметри ремаркета пък се удряли едно в друго в трюма, което придизвикало искри и те подпалили олиото.

На пристанището в Бриндизи Вергил Достапски ще бъде посрещнат от представители на българското консулство, служители на фирмата за която работи и близки на семейството, съобщи Мариана Доспатска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8634 |26.12.2014 Един от пострадалите полицаи: Шофьорът не беше пиян . 1| 7830 |30.10.2014 Кола блъсна каруца, шофьорът избяга . 2| 5691 |04.10.2014 Шофьорът от руското посолство – солидно почерпен . 19| 7064 |14.08.2014 Фрог научи: Шофьорът убиец на Влади, Ники и Цвети посегнал и на полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads