Реклама / Ads
0| 21080 |14.08.2022 НОВИНИ

Шойгу и кръгът му откраднали 80% от парите за войната в Украйна

.
Високопоставени служители с недвижими имоти в чужбина и баснословни доходи, които не са декларирани, са обект на ново разследване от екипа на Алексей Навални. То е посветено на Алексей Криворучко, заместник на руския министър на отбраната.
 

Според публикация на проекта FreeDom международният финансист Бил Браудър смята, че служители като Криворучко в Русия са основната причина за корупцията в армията.


"Корупцията в Русия е толкова широко разпространена, че почти нищо не работи. Всичко в държавата не работи. Те не са в състояние да провеждат военни операции. 80% от парите, които трябваше да отидат за войната, бяха откраднати и това е добре", твърди Браудър в интервю за The Wall Street Journal.

 

Адвокат Николай Полозов е съгласен, че корупцията е повлияла на бойната ефективност на руските войски. Благодарение на чиновници като Шойгу и Криворучко руските танкове остават без динамична защита и се превръщат в доста лесни мишени.


"Корумпираността на режима на Путин и неговите служители се проявява именно в това, че дълго време, повече от 20 години, основната идея беше да се краде колкото се може повече на тези позиции, с възможностите, които тези служители имаха. И да осигурят бъдещето на децата си с всички пари, които са откраднали", каза Полозов.


Руслан Шаведдинов от Фондацията за борба с корупцията казва, че руското Министерство на отбраната е едно от най-корумпираните ведомства. Ето защо самият Шойгу стана приказно богат и "позлати" семейството си. Всички от обкръжението му в това министерство също са корумпирани, пише още OFFNews.


Според Шаведдинов Министерството на отбраната на РФ е едно от най-корумпираните и непопулярни сред хората ведомства, за което всяка година се отделят все повече пари от бюджета. В същото време се крадеше все повече и повече, обяснява той и посочва, че реално никой не е работил за реформирането на армията и обучението на войниците.

 

"Служителите в руското министерство на отбранатане бяха подготвени за тази война, те просто се обогатяваха и присвояваха бюджета в джобовете си", казва Шаведдинов.

 

Фондация "Навални" съобщи, че е установено, че дъщерите на руския заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко имат американско гражданство. Самият той пък притежава луксозен недвижим имот на стойност половин милиард рубли.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8165 |03.07.2022 Как Шойгу освободи 3 пъти ЛНР: Догато хиляди руски военни гинат, министърът и дъщерите му трупат милиони . 0| 4243 |03.06.2022 Шойгу на срещна с чеченския лидер Кадиров . 0| 3316 |03.06.2022 Шойгу дал на Кадиров нови задачи за войната в Украйна . 0| 9005 |04.05.2022 Митрофанова заплашва България чрез Шойгу: Всеки подпомогнал украинската армия ще е законна цел за поразяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads