Реклама / Ads
0| 2385 |08.07.2024 НОВИНИ

Шок за крайната десница след изборите във Франция. Какви са възможните коалиции за управление?

.
Източник: скрийншот, bTV
Левицата печели предсрочните парламентарни избори във Франция. Крайнодесните не просто не получават абсолютно мнозинство, а остават трети след втория тур на вота.
 

Най-много депутати печели блокът „Нов народен фронт“, сформиран около левицата, крайната левица и Зелените – общо 184.

 

На второ място – със 166 места и значително по-добро представяне в сравнение с първия тур е блокът на президента Еманюел Макрон.

 

Трети са „Национален сбор“ на Марин льо Пен с историческите за тях 143-ма депутати.

 

Никой от трите блока обаче няма абсолютно мнозинство.

 

По принцип премиерът се излъчва от формацията, получила най-висок резултат. В случая обаче тя е съставена от 4 партии, които се обединиха спешно, след като Макрон свика предсрочния вот и които излъчиха разнопосочни сигнали след оповестяването на резултатите.

 

Разпределението на местата в парламента 

 

С най-много депутати разполага „Непокорна Франция“ – 78. На второ място в левия блок са социалистите със 69 депутати, Зелените ще имат 28, а комунистите – 9.

 

Какви са възможните коалиции за управление?

 

От снощи текат много интензивни вътрешни преговори в спечелилия лагер на левицата и крайната левица. Едни допускат възможност за коалиции, други са категорични – никога с центристите около президента Макрон.

 
Макронистите пък напълно изключват коалиция с крайната левица. Така нито един лагер няма абсолютно мнозинство, а без коалиционен партньор евентуално правителство на малцинството може незабавно да бъде свалено от опозицията.

 

Премиерът Габриел Атал подаде оставка, но президентът Макрон поиска той да продължи временно да управлява, докато се оформи евентуален съюз за управление и до номинирането на нов министър-председател. По традиция победителят в изборите предлага премиер.

 

Много спорният крайно ляв лидер Жан-Люк Меланшон даде знак само броени минути след обявяването на резултатите. „Тази вечер „Национален сбор“ е много далеч от абсолютното мнозинство, което му се предричаше едва преди седмица. Случи се точно обратното“, заяви Жан-Люк Меланшон.

 

Неочаквано президентският лагер е втори, но губи мнозинството си.

 

„Тази вечер политическата сила, която представлявам в тази кампания, получи три пъти повече гласове от прогнозите, но тя не разполага с мнозинство. Оставам верен на републиканската традиция и на принципите ми, и ще подам оставката си на президента на републиката“, каза премиерът на Франция Габриел Атал.

 

Шок и пълно разочарование за крайната десница след обявяването на резултатите.

 

„За жалост, нечестният съюз и на опасните изборни споразумения на президента Макрон и премиера Атал с крайната левица лишават тази вечер французите от политика на възстановяване“, посочи Жордан Бардела от „Национален сбор“.

 
Конституцията не определя срок, в който президентът трябва да номинира следващия премиер. Еманюел Макрон ще изчака да се оформи съюз в парламента на 18 юли.

Дотогава левите сили трябва да са предложили премиер, а центристите да са преценили дали той е приемлива за тях фигура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8481 |08.07.2024 За пореден път Стефка доказа, че е велик спортист и човек! . 0| 2295 |08.07.2024 Роберт Фицо отново на крака. Посети ферма в село Словенска Нова Вес . 5| 2403 |08.07.2024 Прокуратурата: Шефът на "Русофили"- Пловдив се разследва за разгласяване на държавна тайна . 1| 2292 |08.07.2024 Непознати раздават бисквити с канабис на деца в Плевен. Шест са вкарани в болница в тежко общо състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads