Реклама / Ads
0| 4482 |07.04.2016 НОВИНИ

Ще има граница за подпомагане на енергийно бедните потребители

.
Иван Иванов
Предстои да се определи границата за подпомагане на енергийно бедните потребители, каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде Фокус. Той даде пример, че може да се търси вариант, при който на енергийно уязвимите потребители се гарантира потребление до 100 киловатчаса, половината на които да бъдат заплащани от някакъв специален фонд.
 
„Но се касае само за цената на електроенергията, а не на цялата енергийна услуга. Тоест мрежовите услуги и добавката задължение за обществото не се подлагат на такова намаление и няма основание за това“, обясни Иванов. По думите му, се предвижда и разлика между хората, които се отопляват на ток и на парно, като за тези, които се отопляват на електричество границата на консумираната енергия, за която има подпомагане, трябва да бъде по-голяма по разбираеми причини. Той уточни също и, че тепърва се обсъжда как точно ще бъде създаден въпросният фонд, който да подпомага енергийните потребители. „Ако хората успеят да редуцират и оптимизират своите разходи в тази граница, ще имат намаление от 50% на цялата електроенергия. Но ако те потребяват значително повече, което не влиза в рамките на редуцираната тарифа, естествено ще си плащат горницата“, поясни Иванов. Той допълни, че тепърва предстои да се определя границата на подпомагане. „В момента, когато има решение на тази работна група, ние ще го оповестим “, увери председателят на КЕВР. Той уточни, че в групата на уязвимите потребители ще бъдат хората с тежки здравословни проблеми, с над 90% нетрудоспособност, възрастни хора над 75 години, които живеят сами и имат пенсии, под границата на бедност, както и семейства, които имат деца с увреждания и изискват специални грижи. „Ще се развият тези критерии, но за момента те не са ясно определени. Това може да стане само в пряко взаимодействие с Министерството на труда и социалната политика“, поясни Иванов. Той добави, че намеренията са тези критерии да са ясни до края на април, но няма да е късно, ако това се случи и през май месец. „Заседанието на работната група бе отложено, заради проблемите които създадоха в комуникацията спрените полети от Брюксел“, отбеляза още Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4520 |05.04.2016 Плащат 50% от сметката за ток на енергийно бедните . 0| 4762 |04.04.2016 АБВ иска затворници да правят оградата по границата . 0| 5261 |02.04.2016 Войски на границата с Италия и Австрия заради бежанците . 0| 4610 |31.03.2016 Бойко Борисов: Да си пазим границата, не е нехуманно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads