Реклама / Ads
19| 4126 |10.12.2020 НОВИНИ

Ще се реши ли конфликтът между София и Скопие?

.
Източник: БГНЕС
Ще се реши ли спорът между Скопие и София и ще започне ли Република Северна Македония пътя си към Европейския съюз. Обтегната остава обстановката между двете държави, а недоволството от страна на Брюксел и натиска на Германия усложняват допълнително ситуацията.
 

Вчера у нас пристигна специалният пратеник на Република Северна Македония. Той се срещна с външния ни министър Екатерина Захариева, а днес разговаря с премиера Бойко Борисов, държавния глава Румен Радев и лидерът на левицата Корнелия Нинова. 


Управляващи и опозиция се обединиха за пръв път от години около националния интерес на страната ни и настояват РСМ да изпълнява договора за добросъседство, подписан през 2017 г. 


Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси, заяви специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония Владо Бучковски след срещата си на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев.


Бучковски настоява сътрудничеството между Скопие и София да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.


И Радев, и специалният пратеник са на мнение, че "приятелството между гражданите от двете страни на общата граница трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво".


Цялата позиция на президента може да видите тук. 


А иначе - Бучковски се срещна и с Борисов. След срещата премиера на България обяви във Facebook, че България настоява за компромис. Ето и какво написа премиерът: 


“Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива. За взаимното доверие е важно връщане към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. България е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС и затова по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата на първо място”. 


ФрогНюз припомня, че е на финалната права ротационното председателство на Съвета на ЕС, което пое Берлин. Един от основните приоритети бе именно започването на преговори за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. България обаче стопира процеса заради възродени исторически спорове със Скопие и обвинения за неспазване на подписания през 2017 г. Договор за добросъседство.

 

Натискът върху страната ни от страна на Европа не спира. Брюксел реагира остро на решението на България, като някои го определиха като пречка за основния приоритет на Съюза - разширяване и засилване на влиянието в региона Западни Балкани. Чуха се дори сериозни обвинения - според критици София застрашава сигурността в района.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3538 |10.12.2020 НС реши: Само населените места с над 350 души могат да избират кмет . 9| 5160 |09.12.2020 Божков: Днес е международният ден за борба с корупцията. Нито БМБ, нито Гешев го отбелязаха . 17| 4382 |05.12.2020 Пускат временно движението по Околовръстното между Младост и Горубляне . 6| 4393 |05.12.2020 Проф. Топалов: Комисията между България и С. Македония служи на старите югославски и титовски тези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads