Реклама / Ads
9| 4095 |12.07.2019 НОВИНИ

НС ще заседава извънредно заради машинното гласуване

.
Цвета Караянчева Източник: БГНЕС
Парламентът ще заседава извънредно от 14.00 следващия вторник, 16 юли, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. По-рано заседанието бе провалено поради липса на кворум в залата.
 

В дневния ред на извънредното заседание ще бъдат включени промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избор, съобщава БГНЕС. Те трябваше на бъдат обсъдени на първо четене днес, но депутатите ДПС и БСП не се регистрираха в пленарната зала и на практика провалиха заседанието.

 

„Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание, се случва този срамен акт. Колегите бяха в залата, а не се регистрираха“, подчерта Караянчева.

 

Председателят на парламента припомни, че до лятната ваканция на депутатите има още три седмици работа и ги призова за пълна мобилизация и добра законодателна дейност.

 

След като стана ясно, че сутринта НС не може да събере кворум последваха реакции от различни политици.

 

Опозицията в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно заседание, заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. На въпрос защо така постъпват колегите от БСП и ДПС, Дариткова отговори: „Нямат въображение, да измислят нещо ново“.

 

„Действията им са същите, както преди европейските избори. Заявленията им, че ще променят маниера си, се оказаха лъжа. Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума, ще разгледаме промените в Изборния кодекс.

По - добре е да се борим с аргументи в дебата, отколкото да използваме подли номера“, каза тя.

 

"Позицията ни по въпроса за машинното гласуване е твърда, за това и днес не се регистрирахме в зала. За гласуване по други законопроекти ще сме в зала. Не сме имали планирани общи действия с депутатите от ДПС", заяви Корнелия Нинова.

"ГЕРБ работят на инат, без да приемат аргументите на опозицията и на обществото", каза още тя пред журналисти. "Искахме да не се променя Изборния кодекс малко преди вот, но ГЕРБ за пореден път се опитват да го направят и то 3 месеца преди местни избори. ГЕРБ за преден път си позволяват да нарушават конституционни принципи", каза още лидерът на БСП.

 

Против сме машинното гласуване. Това е най-елементарната форма за манипулиране на избори. Това заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на Обединените патриоти, съобщава  Novini.bg. "И БСП и ДПС си правят техните си игри, театралничат и играят контра по добрите предложения", допълни Симеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4341 |11.07.2019 Велинград протестира заради авария на водопровод и липса на вода . 1| 4120 |09.07.2019 Париж обяви климатично извънредно положение . 0| 4005 |09.07.2019 Тарашат две нотариални кантори заради сделки с имоти на църквата . 0| 4193 |08.07.2019 Жители на ”Горубляне” протестират заради проект на общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads