Реклама / Ads
0| 3515 |04.06.2022 НОВИНИ

Щефани Бабст: Като боа удушвач Русия опитва да унищожи Украйна

.
Източник: БГНЕС
В Южна Украйна руската армия действа като боа удушвач. Боата заобикаля жертвата си и постепенно стяга примката, докато удуши плячката. Точно това прави Русия от самото начало на войната, когато нападна Украйна от три страни едновременно.
 

Това каза пред БНР Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа за стратегическо предвиждане на НАТО.

 

„Освен това Русия се опитва да „задуши“ не само украинската армия, а и икономиката на страната. Това се вижда особено добре по Азовското и Черноморското крайбрежие – Русия блокира пристанищата и е прекъснала украинските вериги за доставка. Одеса на практика също е обсадена. Пристанищният град все още е под украински контрол, но под засилен руски обстрел. Украинските сили успяват сравнително добре да предотвратят десант по море. Но това автоматично означава, че през Одеското пристанище не се търгува. Пристанището е минирано, а във водите на Черно море чакат руските бойни кораби“, обясни той.

 

По думите му руснаците се концентрират върху пристанищата, защото украинските пристанищни градове наистина са от ключово значение и 95% от вноса и износа на Украйна се извършва именно през пристанищата на Азовско и Черно море.

 

„Ако може да се вярва на думите на кмета на вече напълно унищожения Мариупол, руснаците прехвърлят годното украинско жито от силозите в района с камиони до Севастопол и след това го изнасят с кораби от Крим на световния пазар. Ако това е вярно, икономическите загуби за Украйна наистина са значителни“, предупреди Бабст.

 

„Редица държави - Турция, Алжир, други африкански, както и много близкоизточни държави, са напълно зависими от вноса на жито. Цената на житото още ще се покачи. А с това Русия има перфектният лост в ръцете, за да оказва натиск в преследване на военните и политическите си цели“, каза още той.

 

По думите му положението за Украйна не е розово: „Нямам предвид само битката за Мариупол, цивилните жертви и обезлюдените градове. Украинската армия е несравнимо по-малка от руската, а трябва да отбранява много дълга фронтова линия по границата на Донбас и същевременно да удържи Одеса. В момента наистина не искам да съм на мястото на шефа на украинския генерален щаб“.

 

„Имам чувството, че след спънатото начало на войната, с неуспеха пред портите на Киев, руснаците успяха много добре да се прегрупират и реорганизират. Разбира се, те все още имат проблеми в тила и с бойния дух на войниците. Със сигурност все още имат проблеми. Но ако анализирате събитията през последните 3-4 седмици, ще установите, че бавно, но сигурно като боа удушвач Русия се опитва да унищожи Украйна - икономически и военно“, добави Бабст.

 

Според него „Путин крие още няколко коза в ръкава си“: „Нямам предвид използването на тактически ядрени оръжия, а по-скоро изпращането на още жива сила на бойното поле. Да не забравяме, че украинската армия е значително по-малка от руската“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3495 |03.06.2022 Мирчев: Г-н Копейкин, мъжество е, като си против еврото, да си обърнеш спестяванията в рубли . 0| 3295 |03.06.2022 Галерия „Интро“: Размисли върху Утопиите на Лора Пармакова или Трудното като естетическа категория . 0| 3284 |02.06.2022 Анализатори: Без преговори с Украйна, докато Русия не завладее Донбас и още територии . 0| 3752 |01.06.2022 Стефан Цанев: Младите в политиката се чувстват като екскурзианти, които искат да покажат бабаитлък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads