Реклама / Ads
0| 2980 |06.03.2022 НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Здравната система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските бежанци

.
Д-р Александър Симидчиев Източник: БГНЕС
Здравната система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските бежанци. Това каза пред Нова телевизия д-р Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от ”Демократична България”. По думите му до към 100 хиляди бежанци, влезли в страната ни, системата няма да усети натоварване.
 

„Здравната ни система е в период на адаптация. Много хора искат да помогнат, но са необходими административни промени, последвани и от законодателна дейност. До 5- 10 дни ще бъде уреден и въпросът с поставянето на ваксини на украинските граждани от личните лекари. Ваксини не само срещу COVID, но и всички необходими такива в детска възраст. В Украйна ваксинационното покритие не е много добро, в сравнение с България и целия ЕС. Това създава рискове от пренасянето на заболявания при голям бежански поток, като морбили. Трябва да се търсят начини системата да помага цялостно на тези хора, а не да се търсят индивидуални решения”, обясни той.

 

Д-р Симидчиев обърна внимание, че всеки украински гражданин, получил статут на бежанец, е автоматично здравноосигурен.

 

„Много хора обаче пристигат тук с паспортите си и имат статут на посетители. Това трябва да бъде уредено с нормативни разпоредби на централно ниво”, каза още той.

Към момента 150 са записаните лекари, изявили желание да помогнат, каза още Симидчиев, но в действителност всички специалисти са готови да окажат помощ.

„Хората, които пристигат в страната ни сега, са тръгнали в сравнително ранен етап от войната в Украйна и нямат много сериозни оплаквания. Те са свързани предимно с респираторни инфекции, характерни за сезона. По-късно обаче вероятно ще пристигат хора с по-сериозни травми и такива, подложени на замърсявания. Тогава ще се увеличат токсичните и травматични проблеми на бежанците. Тези с по-сериозни медицински нужди ще бъдат пренасочвани към болниците във Варна и Русе като най-близки до границата, както и към Пловдив, София и Плевен”, уточни пулмологът.

 

Д-р Александър Симидчиев коментира още, че за щастие тенденцията е да има стихване на заболелите с коронавирус.

 

„Ако има интерфериране на двете кризи, ще бъде голямо предизвикателство”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3133 |01.03.2022 Франция: Ще се прицелим в сърцето на руската финансова система . 0| 3844 |25.02.2022 Берлин: Изключването на Русия от системата SWIFT е технически трудно . 2| 4155 |24.02.2022 Елена Йончева пред Евронюз: Военната операция на Русия в Украйна нарушава системата за международна сигурност . 1| 2767 |22.02.2022 Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads