Реклама / Ads

 

6| 2725 |07.09.2021 НОВИНИ

Симона Велева: Най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат

.
Симона Велева Източник: БГНЕС
Тази, другата или най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Това коментира в ефира на Българската национална телевизия Симона Велева, доктор по конституционно право. По думите й президентът няма много време, тъй като пред него има конституционни срокове.

"Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е едномесечен. Не предвижда конкретен срок за разпускане на НС обаче. Това е така, защото виждаме палитрата от конституционни казуси, в която се намираме цяла година", обясни тя.

 

По думите й целта на Конституцията е да има разумен срок в който президентът да разпусне НС и с указа, с който разпуска НС, в двумесечен срок трябва да имаме дата за нови парламентарни избори

 

"Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент", заяви Велева.

 

Тя е категорична, че трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият. При правителството има непрекъсваемост на мандата.

 

"Аз мисля, че даже и в момента той е най-дълго действащият най-новата ни история. Това, което на мен ми прави много силно впечатление в сегашния парламент, с всичките му особености и очаквания, които имаше към него, е че той наистина върна духа на парламентаризма в смисъл, че има постоянен парламентарен контрол. Аз не съм виждала честно казано правителство, което толкова често да ходи на парламентарен контрол", коментира специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 29261 |23.08.2021 Симона Велева: Каквото и да реши КС за гражданството на Кирил Петков, актовете му като министър няма да бъдат отменени . 1| 2338 |23.08.2021 Радев връчва третия мандат най-късно в петък . 0| 3143 |11.08.2021 Симона Велева: Решение на Народното събрание е добър изход от създалата се ситуация . 0| 3257 |27.07.2021 Доц. Киселова: Най-късно в началото на август мандатът ще бъде връчен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ