Реклама / Ads
9| 5258 |12.10.2012 НОВИНИ

От Синята коалиция заплашиха със съд, ако не бъде сменен въпросът на референдума

.
Източник: megafon.blog.bg
Ако Парламентът с гласовете на ГЕРБ и БСП гласуват този незаконен и противоконституционен въпрос, ние ще поискаме от президента Росен Плевнелиев да бъде сезиран Конституционният съд, за да спре това безумие.
 

Това каза съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров след консултация при президента относно формулировката на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене”.
 
„За нас това е една целенасочена провокация на БСП. Те напълно съзнателно създават незаконен и противоконституционен въпрос, за да изкарат всеки, който е срещу този въпрос, против демокрацията, а себе си като най-големите демократи. Това е извращение с Конституцията и демократичните принципи в България”, коментира Димитров.

По думите на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Иван Костов референдумът противоречи на Конституцията и е абсолютно безпредметен. „Той не води към никаква промяна на поведението на която и да е институция на страната”, заяви Костов.

Във връзка с финансирането на провеждането на референдума от парламентарните групи, Костов заяви, че това е нарушение на начина на финансиране на държавни дейности. „Това е описано в закона. Всички тези популистки импровизации просто не кореспондират със законите на страната. Когато се базирате на тях, не можете да говорите шарени глупости. Но за да се надприказват политиците, се откъсват от законите, питат с абсолютно противозаконен въпрос, говорят за финансиране, импровизират в щастливо неведение”, добави Иван Костов.

Според ПГ на Синята коалиция какъвто и да е изходът от референдума, той не може да задължи Народното събрание да вземе решение, с което да подкрепи или отхвърли конкретна инвестиция на „Ядрена централа на площадка „Белене”, както и не може да задължи Министерския съвет да снеме от себе си задълженията, възложени му от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, или да преразгледа вече взетото свое решение, спиращо изграждането на АЕЦ „Белене”, заключи Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6171 |17.09.2012 Й. Фандъкова: Хората искат да разширяваме синята и зелената зона . 32| 6323 |09.09.2012 В. Рашидов: Блюдолизците при Тройната коалиция са много . 1| 12480 |27.08.2012 Комисия към СОС решава за синята зона‎ извънредно . 28| 7325 |26.07.2012 Яне Янев: Девет министри от тройната коалиция са за затвора!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads