Реклама / Ads
69| 5913 |02.02.2011 НОВИНИ

Сините загубиха битката срещу Цветанов

.
Драматизмът около създаването на анкетна комисия, която да разкрие истината по случая с бебето от Горна Оряховица, процедурно приключи. Моралните казуси, които си разменяха депутатите по време на дебата, не повлия особено на гласуването.
 

От общо 169 народни представители 90 бяха "против", 61 – "за" комисията, а 16 депутати от ГЕРБ гласуваха „въздържал се”. Така на практика предложението на "Синята коалиция" пропадна.

Въпреки че прокуратурата оневини вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов за изчетените в парламента СРС-та по случая “Горна Оряховица”, парламентът по-рано днес продължи дебата за анкетната комисия по случая. Споровете пак се разгоряха около това произнесъл ли е присъда над лекарите Цветанов, кой е големият въпрос в случая и злоупотребено ли е с информацията за лекарите.

Сините, които стоят зад идеята за такава комисия, бяха най-настоятелни и остри. По думите на депутата от ДСБ Михаил Михайлов все още няма отговор на най-важните въпроси по случая в Горна Оряховица.
„Това, че информацията е декласифицирана, не означава, че министърът може да изнесе тази информация. Наказателният кодекс казва, че може да се декласифицира, но това не означава, че тя може да бъде изнесена”, заяви той.

Лекари – убийци на бебета в Горна Оряховица, продължават да израждат бебета, ако е вярно това, което е казано от трибуната. Народното събрание няма ли да ги спре, тези лекари – убийци, коментира саркастично лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той заяви, че прокуратурата няма отговор и добави, че има пълна неяснота какво се е случило там, какво е заключението на съдебната експертиза.

Съдебномедицинска експертиза се пише за съдебно заседание. Това означава, че тя е понятна за адвокати, съдии, посочи Костов.

Бившият премиер отново зададе въпроса защо се крие една съдебномедицинска експертиза и защо се създава такава голяма несигурност в един град на страната. Според Костов съдебномедицинската експертиза се крие заради този голям гаф – злоупотребата със СРС-та. „Ако НС си затвори очите, трябва да спре да се уважава”, заяви той. „Възможно ли е някой да стои на тази трибуна, да казва на последния човек в страната – ти си изверг, ти си убиец на деца”, повиши тон Костов, обръщайки се към депутатите.

Той заяви също, че очаква Българският лекарски съюз да се произнесе, или поне да им отнеме за известно време правото да практикуват лекарската професия.

Лидерът на ДСБ дори призовава НС да не бяга от тази отговорност, защото така, както бяга, така ще добягат до предсрочни парламентарни избори.

Искането ви е несъстоятелно, защото въпросите, които повдигате, са от абсолютната компетенция на прокуратурата, бе тезата на Павел Димитров от ГЕРБ. Той е категоричен, че трябва да се изчака приключването на досъдебното производство. Павел Димитров заяви, че следва процедура по обжалване и затова именно следва да се изчака. Министър Цветанов не е обвинявал никого, той прочете от трибуната информацията, която е разрешена от прокуратурата, каза Димитров.

Доверчив човек съм, повярвал съм каквото и министърът да говори. Това са чули и много български граждани. Манипулиран ли е записът или не, няма как да знам. Реагирам като човек, който е чул изказване на министър, вицепремиер и съм го повярвал, отново се намеси Костов. Според него именно затова трябва да има комисия, която да каже манипулиран ли е записът или не. Магнитен диск, колкото и да не разбирам, не е идентичен на свален запис, който е прочетен от трибуната, вмъкна лидерът на ДСБ.

Костов настоя, че е произнесена присъда над лекарите, защото те са били наречени убийци. Има истини в политиката, които идват толкова късно, че стават ненужни. Това е известна тактика на политиците, да бавят значими истини, когато се появяват след време, през август например, така се убива една истина за българското общество, повтори своя теза Костов.

“Коалиция за България” ще обжалва решението на прокуратурата, с което отказва да образува досъдебно производство по случая с Горна Оряховица, стана ясно от изказването на червения депутат Михаил Миков. Той посочи, че трябва да се сравни верността на прочетенето в пленарна зала с това, което е на магнитния носител.
Език мой, враг мой, възкликна патетично независимият Тодор Великов. Той обясни, че е тръгнал като депутат от Горна Оряховица и познава въпросния лекар Миролюб Кожухаров. Против това съм да се сатанизират всички доктори, каза депутатът. Но веднага отбеляза, че този лекар е бил председател на местното СДС.

Какво да си помислят полицаите, когато говориш по такъв престъпен начин, трябва да има реакция на българското общество. Дайте да го освободим, и ще чуете такива истини, че на г-н Костов ще му настръхне косата. Кой е сбъркал – министърът или Миролюб Кожухаров. Великов призова в случая да се доверим на българските институции.

Според Лютви Местан от ДПС остава големият политически въпрос – допустимо ли е спец инструментариумът да се използва за политически цели на един министър. Чух колегите от ГЕРБ, много сте настойчиви към препоръката си за анкетна комисия – да изчакаме, да не правим заключения, само въз основа на едно или друго доказателство. Защо не го спряхте и не казахте: „Г-н министър, нямате право да произнасяте присъди, изчакайте да завърши разследването, и тогава излезете на трибуната и кажете”, върна се назад Местан.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви, че ГЕРБ имат много повече нужда да се създаде анкетна комисия, която да установи истината, отколкото дори самите вносители. Ако се съгласите на таен вот, резултатът няма да възпроизведе мнозинството, което подкрепи Борисов на вота на доверие, предположи Местан. Той дори заяви, че „дълбоко в себе си огромна част от управляващите са съгласни с политическия въпрос, който поставя опозицията. Не може така с подслушванията, не може така със СРС-та, разгневи се депутатът.

След като цитира думи на вицепремиера Цветанов при четенето на СРС от парламентарната трибуна, лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че не е допустимо един министър да произнася подобна информация, преди да завърши разследването. Представете си, допускате ли, че в Германия, Великобритания, министър може да излезе пред парламента и да произнесе, че лекарите са виновни преди да свърши разследването. Ако такова нещо стане, ще стане уникален скандал, отсече Димитров.

Ако утре дойде Цветанов и каже за вас, че сте извършили престъпление, ще ви защитим по същия начин. Това е идеята на една демокрация и разделение на властите. Иначе няма смисъл от съдебната система, обърна се лидерът на СДС към Великов. Това е смисълът на демокрацията – всеки е невинен до доказване на противното, припомни максимата Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5006 |01.02.2011 Прокуратурата оневини Цветанов за СРС-то на горнооряховските лекари . 0| 5316 |01.02.2011 Магистрати пропяха срещу Красьо Черния . 44| 6429 |31.01.2011 Президентът скочи срещу Закона за БАН . 3| 5364 |30.01.2011 М. Немска: Процесът срещу Мургина не е завършил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads