Реклама / Ads
2| 4960 |29.07.2010 НОВИНИ

Синьото гориво поевтинява с 10 на сто още тази есен

.
Синьото гориво поевтинява с 10 на сто още тази есен.
 

Това заяви в сряда енергийният министър Трайчо Трайков след среща с изпълнителния директор на британската добивна компания „Мелроуз” Дейвид Арчър
, успокоява Новинар. Поевтиняването на суровината ще стане благодарение на откритите залежи в три находища – „Калиакра”, „Каварна” и „Каварна – Изток”, за които от британската компания има разрешение за проучване.

По думите на Трайков количествата са достатъчни, за да покрият една пета от потреблението на газ в страната за следващите 6 години. Енергийният министър увери, че газът на „Мелроуз” ще е много по-евтин от този, който получава страната ни от руската „Газпром” и със сигурност ще струва по-малко от 300 долара за 1000 кубика. За сравнение природният газ от Русия в момента струва 338 долара за 1000 кубически метра.
В средата на месеца България успя да договори с руския газов гигант „Газпром” поевтиняване на доставяното гориво с около 7 процента. Допълнително председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев прогнозира поевтиняване на газа от октомври с още няколко процента. Към тях сега ще се прибави и очакваното намаление заради находището на „Мелроуз”.

Очакванията са добивът на газ от Черноморския район да достигне 3 млрд. куб. м газ, които биха могли да осигурят около 20 процента от консумацията на страната за 6 години
. Посланикът на Обединеното кралство у нас Стийв Уилямс коментира, че находището „Каварна - Изток” е много хубава новина както за България, така и за „Мелроуз”, която е най-големият британски инвеститор у нас. За 12 години фирмата е вложила над 250 млн. долара. В момента компанията е в последен етап на проучване, след което се очаква да получи концесия за търговско производство на газ. Дейвид Арчър заяви, че е сигурен, че „Булгаргаз” ще приеме всички количества, които могат да бъдат добити. Трайков обеща още на следващото заседание на Министерския съвет британската „Мелроуз“ да получи концесии за добив от находищата „Калиакра”, „Каварна” и „Каварна – Изток”, което е открито едва миналия петък. Неговите запаси тепърва ще се оценяват, посочи Арчър. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4791 |13.07.2010 Уорлик предложи алтернативно гориво на България . 19| 5793 |17.06.2010 ЕП: В "Козлодуй" се използва съмнително гориво, викат шефове на АЕЦ в съда . 11| 5617 |19.05.2010 ДАНС прикривала опасни разкрития за горивото в АЕЦ - Козлодуй . 7| 4955 |19.05.2010 САЩ може да ни доставя гориво за АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads