Реклама / Ads
1| 3423 |19.02.2023 НОВИНИ

Сирия обвини Израел за удара в Дамаск

.
Снимката е илюстративна
Министерството на външните работи на Сирия заяви, че Израел е нанесъл удар срещу Дамаск на фона на последствията от тежкото земетресение. Според сирийското министерство на отбраната жертвите при атаката са пет, а според сирийският Център за наблюдение на човешките права загиналите са 15, сред тях и цивилни. Говорител на израелските военни отказа коментар.
 

Ударът е бил насочен срещу централен жилищен квартал в Дамаск с висока степен на сигурност, в част от който се намират висши служители по сигурността, подразделения на службите за сигурност и щабове на разузнаването. Засегната е сграда в близост до ирански културен център. Според сирийските военни, ракетите са били изстреляни от анексираните от Израел Голански възвишения.


Сирийският Център за наблюдание на човешките права смата, че целта на израелския удар са били обекти, в които е имало членове на ирански милиции и на ливанското движение Хизбула. Израелският премиер не коментира директно удара. Той само заяви, че що се отнася до Иран, израелските усилия се увеличават, защото актовете на агресия от страна на Иран също се увеличават.

 

"Иран безмилостно се опитва да навреди на държавата Израел и нейните граждани, където и да се намират по света. Атаките на Иран няма да ни отслабят. Няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрени оръжия и няма да му позволим да се закрепи на нашата северна граница. Ние правим и ще продължим да правим всичко, за да защитим нашите граждани и да отговаряме със сила на атаките срещу нас", коментира Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.


В продължение на почти десетилетие Израел нанася въздушни удари срещу предполагаеми спонсорирани от Иран трансфери на оръжия и разполагане на бойци в съседна Сирия. Израелските военни обаче рядко поемат отговорност за конкретни операции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3039 |19.02.2023 8.8 млн. души са засегнатите в Сирия след катастрофалните земетресения . 0| 2907 |19.02.2023 Израел нанесе удари на Дамаск. Петима са убити . 0| 3251 |17.02.2023 ФИФА дари 1 млн. долара за пострадалите в Турция и Сирия . 1| 3282 |17.02.2023 Бърнабич обвини медиите на олигарсите за дестабилизирането на Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads