Реклама / Ads
5| 5523 |16.12.2015 НОВИНИ

Ситнилски като Маковей: Трябват ни безпристрастни и подготвени хора

.
Камен Ситнилски
Промените, които бяха приети днес от НС са формалната страна на въпроса. Така коментира пред Фрог нюз бившият зам.- главен прокурор Камен Ситнилски по повод конституционните изменения, които бяха приети окончателно днес от Народното събрание. Те предизвикаха преди дни оставката на Христо Иванов, като правосъден министър и генерираха напрежението в управляващата коалиция.
 

Камен Ситнилски  подчерта, че Реформата е в намирането на подходящите хора – онези, които могат да правораздават достойно, обективно и безпристрастно, и могат да се предпазя от външни влияния. Законът, каквато и гаранция да предвижда, за предпазване от политически влияние, ако самите хора не са подготвени за това, нищо няма да се получи. При тази конфигурация и при това статукво реформа не е възможна, заяви още бившият зам.- главния прокурор, визирайки състава на ВСС към днешна дата.

 

„Нищо не бих могъл да кажа за председателя на ВКС Лозан Панов, защото има твърде малко стаж на този пост, но първите му изяви мога да заключа, че е достоен и почтен човек. Независимо от някой нюанси, които се прокраднаха в медиите, около избирането му. Неговите обективни действия показват, че този човек има качества да бъде много добър ръководител на съда.“  заяви още Ситнилски п повод речта на шефа на ВКС преди дни.

 

Преди да подаде оставка, Христо Иванов обяви, че с приетите днес текстове съдебната реформа е бламирана заради разпределението на двете квоти - съдийска и прокурорска във Висшия съдебен съвет (ВСС). Иванов поддържаше идеята, че  съдийската колегия в съвета трябва да е съставена от петима членове, излъчени от Народното събрание, шестима от общото събрание на съдиите и председателите на ВКС и ВАС. При гласуване на второ четене, парламентарното мнозинство прие в съдийската колегия да има по шестима членове - от НС и от общото събрание на съдиите. Това на практика постави кадровата политика на съвета в зависимост от политическия елит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4244 |15.12.2015 Цветанов: Не приемам, че ДСБ е опозиция, след като има хора във властта . 25| 8895 |15.12.2015 Адвокат: В срив сме, същият - като при назначаването на Пеевски в ДАНС . 9| 5932 |13.12.2015 Маковей: Депутати не трябва да имат присъствие във ВСС . 16| 4900 |11.12.2015 Борисов "размахва" Орешарски като плашило за РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads