Реклама / Ads
19| 15969 |31.10.2019 НОВИНИ

Скандалният доклад за район ”Младост” разкрива зависимости и шуробаджанащина

.
Йорданка Фандъкова обещава като за световно само и само да се върне като кмет в СО
Плетеницата от зависимости в СО район „Младост“ минава през крупни бизнесмени, жилищни сделки, роднински назначения на хора без квалификация, по пък с хъс да вземат и те от баницата. Зависимостите минават през плащане на сметки за телефон и други, уж не много големи „жестове“, които обаче, мултиплицирани и излизащи от джоба на данъкоплатеца са зараза, която гарантира гласоподаватели, но и упадък.

Спряхме разказа си вчера до общинските жилища в предишната си публикация. Ще продължим от там.

 

Оценка на общински имотите

Един и същи човек се оказва „проблемен“  оценител, когато общински имот ще се продава. Маруся Лулева повече от десет години е началник на отдела, който се занимава с управлението на общинската собственост и жилищния фонд. По всички оценителни протоколи на които оценката не е изготвена от Марусия Лулева, тя не се е подписвала като член от състава на комисията. Според надеба за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община, следва да има сключен договор между СО и сертифициран оценител, на който се възлага изготвяне на оценки. Проверяващите констатират, че не е сключен такъв договор с Лулева, няма и наличен граждански договор за възлагане изготвянето на такива оценки на недвижими имоти. От предоставената документация по продажби на недвижими имоти Марусия Лулева е изготвяла оценки в периода от 2015г. до 2017г. Какви са оценките и цените, на които са реализирани сделките може да установи проверка. Дали има нарушения също.

 

Самонастаняване

За неправомерно издадени настанителни заповеди има сигнали до кмета на Столична Община, до Специализираната прокуратура и до председателят на КПКОНПИ. Както знаете нито един от предишните шефове на тези институции – Йорданка Фандъкова, Иван Гешев и Пламен Георгиев, вече не е на същия пост. Какво се е случило със сигналите можем само да гадаем.


Самонастаняването е феномен за нашето общество, незаконното строителство също, както и обжалването на общински акт, констатирал такива нарушения. Подобен случай имаше със споменатия вече Пламен Георгиев, който си оттегли жалбата след нареждане от премиера Бойко Борисов. Ама може ли премиера да ходи и да казва лично на всички да се изнесат? Не може. И те си стоят и никой не ги закача и им плащаме сметките и се правим, че не знаем. Ние не, Фандъкова се прави.

 

Да имаш човек в общината = някой ти плаща телефоните на фамилията

Тази ситуация или схема (не знаем как да го наречем) с телефоните на пръв поглед изглежда доста невинна и съвсем не незаконна. Но като си дадете сметка за колко много хора става въпрос, гласоподаватели, съвсем не изглеждат невинни нещата, за морални да не говорим. Ключова в случая е, че всички сметки се плащат от общината, а при неплащане ще бъдат спрени всички телефони.  Това са разходи, които нямата нищо общо с дейността на администрацията.

 

И така: В район „Младост“ има работещи към октомври 2018 г. 97 души. Според източниците ни, към фактурата на „Мтел“ е приложен списък с 207 карти на мобилния оператор, а за февруари 2017г. списъкът е още по-голям - 235 карти. Проверката установява, че има служители с две, три, четри и повече карти. Нищо не пречи някой да има и 8 карти.  Фрапиращо е, че има служители напуснали преди 2017г, чиито телефони още не са прехвърлени и са на името на СО район Младост. Има такива и през 2018 и 2019 г.

 

Измислена е някаква странна схема за плащане, като с картите ходят и си плащат на каса в район „Младост“ сметките. Но това не е регулярно и всеки месец, а който когато може. Ако не може няма значение, защото тя сметката е платена, но пък човека е под контрол, защото му се търси дължимото. Или не съвсем. Комисията установява, че касиера се опитва да събира някои от сумите по някакви списъци. За неплатилите няма опис или пък организация за проследяване на неплатените суми. Разбира се, че дори има лица които не са включени в този списък, не са служители на община район Младост и в същото време имат неплатени задължения за месечна абонаментна такса и така и за неплатени телефонни сметки. Сумите са за над 200- 300 лева.


На наличните служители им се удържа то заплатите, но не винаги. Изготвящия ведомостите получава списък, в който пише кой колко дължи, но справка показва, че все има нещо, което не е събрано.

 

Няма да се учудите, че списъци с картите на напуснали служители няма или пък, че за неплатени на близо 3 500 лева няма яснота какво се случва. Не платени от абонатите към общината, иначе сметките им са чисти пред мобилния оператор. Ще споменем, освен платените сметки, и само един от доплатените телефонни апарати от администрацията на стойност над 1700 лв. Служителят, който си го поръчва на изплащане, е освободен от длъжност с разписани документи, че не дължи нищо. Дали е само той обаче, не знаем.

 

Тук обаче има още една категория хора, които също са се възползвали от по-ниските сметки за телефон - преподаватели в едно общинско училища. Установено е, че те все пак са изключително изрядни в плащането на сметките си, но пък за сметка на това ако не са никой няма да разбере, защото началника на финансовия отдел не е организирал по никакъв начин да проследява това. Не че не може училището само да си има договор с мобилен оператор, но така пък кой ще им държи юздите, ако се наложи.  Всъщност идеята, по такъв начин да се помага на възпитателите и учителите не звучи никак лошо. Но това трябва да е държавна политика, а не договорка тук-там и то с условности и  зависимости.

 

Давате ли си и вие вече сметка как в зависимост са цели семейства. Това е само на битово ниво – ако не гласуваш няма да имаш телефон, а аз не мога да ти плащам сметките ако не съм там. И твоите, и на любовниците ти, и на децата ти и на родителите ти…

 

Не ни разбирайте погрешно – в днешно време е нормално да разполага човек със служебен телефон, но ако и баба му ползва такъв, тя е просто служебен и благодарен гласоподавател.

 

На фона на всичко това, чрез счетоводна врътка „за нуждите на район „Младост“ е купен нов автомобил за над 11 500 лева.

 

Как се става служител в СО район „Младост“

Шуробаджанащина е много интересна дума, трудно се превежда директно на чужди езици, но ние всички си знаем какво означава.

 

„Този порочен принцип на работа е продължил и е позволил продължително време определени длъжности да бъдат заети от некомпетентни и неподходящи хора, които са получавали съответното възнаграждение за заеманата длъжност. Липсата на компетентност е причина да се симулира работа, без реално да може да си извърши. Редовните назначения на удобни хора, без професионален опит  или на роднини е показател за ниска административна култура и страх от назначаване на знаещи и можещи служители в администрацията.

 

Установява се манипулация на служители, принуда за изпълнение и прикриване на служебни действия противоречащи на етични, морални и служебни норми. Налице е бързо освобождаване от длъжност като форма на защита на статуквото. По този начин местното самоуправление се превръща в местен феодализъм, управляван от няколко феодала имащи власт и лостове за манипулация и изкривен „контрол“.


Това е цитат от доклада, предоставен от източниците ни, които твърдят, че са се запознали с целия текст. Ако наистина е така, а това може да бъде установено, констатацията на проверяващите граничи с диагноза.

 

В първия материал по темата Фрог Нюз обърна внимание как порочно се получават повишения на заплати и допълнителните материални стимули в район „Младост“.

 

Оказа се, че началникът на отдел „Образование“ не ходи често на работа, защото представя поредица от болнични. В същото време развива успешно частна детска занималня и певческа кариера. Наши източници от районната администрация твърдят, че кметът Русев „я е нарочил“ и заради това тя взима болнични. Дори това да е така, за какво ви говори това?

 

Интересно е, че всички  екипа знаят за какви връзки става въпрос, но никой не смее да подаде сигнал или оплакване, защото това би коствало работата им.

 

Няма правила за работа. Така никой не носи отговорност

Липсата на правилници и вътрешни правила може би на обикновения гражданин му звучат абстракно, но и във всеки дом има яснота кой пазарува, кой изхвърля боклука, кой готви, кой гледа децата, като това може да е споделено, но все пак е нещо за което хората се разбират. Когато не са се разбрали какво следва – конфликти, неясноти, проблеми и т.н. В една администрация, в която хората не би трябвало да имат роднински връзки е редно тези неща да са ясно регламентирани, за да няма проблеми. В район „Младост“ обаче, такива правила за огромна част от дейностите няма. Не е ясно кой съхранява документи, кой ги утвърждава, липсва предаване на такива.

 

Какво още няма по редица от документите - няма дати, няма подписи, няма номерация на страници. И дете би се сетило, че това е предпоставка за подмяна, фалшифициране и недобронамерено отношение. Дали има такова може да установи конкретна проверка, ако има кой да я назначи.

 

Не само правилата ги няма

Устройственият правилник е въобще не е съгласуван със секретаря на района, който на всичкото отгоре е и отстранен от работа в последствие. Вероятно си е позволил да възнегодува за пренебрежението към него,  споделят източниците ни.

 

Впечатляващо е, че въпреки, че всички знаят че в една администрация има различен тип документи, има и секретни и поверителни и т.н. в този район на столична община няма яснота кой какъв достъп има. Причината е липсата на правилници, за които вече говорихме.  От доклада на проверяващата комисия става ясно, че трябва подробно и ясно да се регламентира що е това „архив“, „деловодство“, „материална база“ и ред други понятия, които  не би следвало да са нещо неясно и неуредено, освен ако за това няма причина


Пълен хаос се оказва според доклада и въпросът с това как се отчите, декларира, предава и приема материалната база в район „Младост“. До края на проверката така и  не се намира една косачка, която градинарите упорито твърдят, че е при тях.  Абсолютно невъзможно се оказва да се направи ревизия  на т.нар. материално отговорно лице, нито пък анализ на разходите му.

 

Безумно е, но ще трябва и това да ви кажем, че човекът, който твърди, че се занимава с поддръжката на техниката и оправя повреди в принтерите и компютрите изобщо няма квалификация за това. Дамата има задължения да поръчва и да предоставя на служителите канцеларски консумативи, въпреки, че изобщо няма договор с доставчик, т.е. от където може се купува, но това не гарантира оптимизира на разходите.  Разбира се може и добросъвестно и икономично спрямо бюджета, който данъкоплатците осигуряват, да се върши тази, но самият факт, че няма как това да се провери е притеснителен. По отношение на това кой, как и каква техника доставя, поддръжката й и набавянето на консумативи за нея  е също тотална каша. Битовизма е докаран до там, че дори бомбоубежището е превърнато  складово помещение, в което обаче дори не се знае какво има.

 

Липсват регистри за извършени проверки и одити. Това означава, че никой не знае какви препоръки и кой е давал за да се подобри работата. Илюзия е да си мисли някой, че която и да било проверка не завършва с констатирани проблеми и препоръки.

 

Този порочен принцип на работа е продължил и е позволил продължително време определени длъжности да бъдат заети от некомпетентни и неподходящи хора, които са получавали съответното възнаграждение за заеманата длъжност. Липсата на компетентност е причина да се симулира работа, без реално да може да си извърши. Редовните назначения на удобни хора, без професионален опит  или на роднини е показател за ниска административна култура и страх от назначаване на знаещи и можещи служители в администрацията.

 

Установява се манипулация на служители, принуда за изпълнение и прикриване на служебни действия противоречащи на етични, морални и служебни норми. Налице е бързо освобождаване от длъжност, което е форма на защита на статуквото. По този начин местното самоуправление се превръща в местен феодализъм, управляван от няколко феодала имащи власт и лостове за манипулация и изкривен „контрол“.

 

Когато попитахме хората, запознати с работата на администрацията, как изобщо се работи без разписани правила, отговорът който получихме беше – „Ами, с устни нареждания“. Нали разбирате какво значи това, както за послушните, така и за непослушните служители.

 

Има още много, напомняме, че докладът е 146 страници.  Популярна е фразата, когато някой политик, управник, държавник подмине нещо с пренебрежение – казваме „премести си го в другия крачол“. Предвид дамския балотаж и опасността това да продължи как бихте предложили да му викаме?

 

Тишината, за този секретен доклад с фрапиращи констатации, е оглушителна. От Фандъкова, от разследващите, от управляващата партия, от хора, до които разбрахме, че е достигнал документът в оригинал. Не знаем дали сред тях е премиерът Бойко Борисов. След като се разпореди да си „оправят къщичките“, се надяваме да разбере, че с такава къщичка и зависимости няма да създаде това, което иска  хората да вярват, че оставил за тях.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 15334 |30.10.2019 Само във Фрог: Сметките на район „Младост“ се водят в два тефтера, сочи скандален доклад . 24| 4443 |29.10.2019 Мая Манолова: Подкрепям всички районни кметове, които са на балотаж срещу ГЕРБ . 1| 4168 |28.10.2019 В повечето райони в София ще има балотаж . 0| 4450 |25.10.2019 Цветелина Пенкова за Годишния доклад за 2018 г. на Европейската сметна палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads