Реклама / Ads

0| 9677 |22.07.2015 НОВИНИ

Скандално! В.Симеонов сръфа за тока от биомаса ГЕРБ и Делян Добрев

.
Делян Добрев
Точно Делян Добрев внесе днес текста за преференциите за ток от биомаса в последния момент. Действие, определено като лобизъм в полза на големи производители на млечни изделия от Валери Симеонов от Патриотичния фронт, както го обяви той по БНТ.
Става въпрос за големите производители около ГЕРБ, каза Симеонов в предаването „Още от деня“.Разни „зоровци“ (Димитър Зоров, шеф на „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България – б.р.).Умря магарето, мина на второ четене, ядосано съобщи той.

Преференциите за централите, които произвеждат ток от биомаса с над 60% животински тор, остават до 1 юли 2016 г. Това прие парламентът, основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, като гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката. Това означава, че до тази дата трябва да бъдат довършени започнатите инвестиции в биоцентралите и инвеститорите да получат преференциални цени от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Особено любопитно е, че през февруари т.г. самият шеф на енергийната комисия в 43 НС Делян Добрев е поискал субсидиите за ТЕЦ-ове на биомаса и ВЕЦ, дори на такива, които вече са започнали да се изграждат, да бъдат прекратени. Тогава той е отбелязал, че става въпрос за общо 80 мегавата мощности, чиято преференциална енергия би струвала над 112 млн. лв. годишно на НЕК и само ще задълбочи дефицита.

Но точно Делян Добрев внесе днес текста за преференциите в последния момент. Действие, определено като лобизъм в полза на големи производители на млечни изделия от Валери Симеонов от Патриотичния фронт, както го обяви по БНТ. Става въпрос за големите производители около ГЕРБ, каза Симеонов в предаването „Още от деня“, разни „зоровци“ (Димитър Зоров, шеф на „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България – б.р.).

В пленарна зала Мартин Димитров (Реформаторски блок) посочи, че се задава нова заплаха за дефицита в НЕК заради централите от биомаса с над 60% животинска тор. Той цитира писмо от едно от електроразпределителните дружества, според което има проекти за 60 мегавата мощности от такива централи, които биха коствали нови 189 млн. лева разходи за НЕК.

Димитров предложи отпадане на преференцията, като посочи, че е трудно да се контролира количеството животинска тор, използвана в централите. С предишните промени в ЗЕВИ не беше предвидено отпадането на преференциите за централи на биомаса, защото не е имало очаквания за такъв бум, поясни Димитров.

Но пленарна зала не го подкрепи и в крайна сметка преференции ще получават животновъдите, които 3 години преди изграждането на централа имат регистрирани определен брой животни. С поправката на Делян Добрев беше даден срок до 1 юли 2016 г. да бъдат довършени започнатите инвестиции в биоцентралите и инвеститорите да получат преференциални цени от регулатора.

Досега Законът ограничаваше преференциите за нови фотоволтаични, вятърни и водни централи, но нямаше лимит за централите на биомаса с цел да бъде стимулиран секторът, защото тези мощности в момента са под 10 мегавата, съобщи Investor.bg.

Животновъди поискаха наскоро промени и преференции за централите на биомаса, за да могат да изпълнят изискванията на т.нар. „нитратна“ директива на ЕС, която предвижда оползотворяване на тора от собствените им ферми.

ВЕИ централите, които са имали двойно субсидиране – със средства от европейските фондове и с преференциални цени от регулатора, ще имат нови преференциални цени – единствено върху размера на собствените инвестиции. Българското законодателство позволява подпомагане от повече от един източник, но европейското законодателство го забранява и от Брюксел питат как ще бъде преодоляна тази несправедливост, каза от трибуната Делян Добрев. Ако не бъдат предприети действия, от ЕК може да поискат връщане на средствата и те ще трябва да бъдат поискани от бенефициентите, допълни Валентин Николов (ГЕРБ).

Депутатите отхвърлиха предложението на Валери Симеонов Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в срок от една година да извърши проверка дали преференциалните цени за ВЕИ централите не са прекомерна държавна помощ, съгласно насоките на Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4958 |17.07.2015 Виж къде ще спират тока днес . 0| 5144 |12.07.2015 Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Заради неясната цена на тока губим договори . 0| 4989 |10.07.2015 Виж къде ще спират тока . 0| 4189 |09.07.2015 ЧЕЗ напомня: клиентите да използват тока разумно и отговорно през лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ