Реклама / Ads
0| 2672 |25.11.2022 НОВИНИ

В Скопие е открит български културно-информационен център

.
Откритият център Източник: БГНЕС
В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. Той се помещава в сградата на БКИЦ-Скопие на ул. Никола Вапцаров № 6, като досега се намираше в българското посолство в македонската столица.

Центърът е открит съгласно договора, подписан между бившият външен министър Соломон Паси и бившият македонски министър на културата Ганка Самуилова-Цветановска по програма за сътрудничество между министерствата на културата на двете страни.

 

На събитието присъстваха посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър, културният министър Велислав Минеков, Антония Велева-директор на БКИЦ Скопие, българският посланик Ангел Ангелов и други високопоставени гости.

Открита бе и съвместна изложба „Заедно II“. Изложбата включва картини на съвременни художници от България и РСМ. За доброто настроение на гостите на събитието се погрижиха „Квартет Destiny“ и Нина Николина.

 

„Днес сме всички заедно – представители на България и на Северна Македония - за да покажем, че културата е важна за нашите две общества и е онзи сектор от двустранните отношения между нашите две държави, който ни сближава“, каза в речта си на откриването директора на БКИЦ Скопие Антония Велева, отбелязва БГНЕС.

 

По думите ѝ този център и галерията към него ще дадат възможност за представяне на голям брой съвместни културни проекти с участието на творци от двете държави.

„Наше желание и и амбиция е българският културно-информационен център в Скопие да бъде една от институциите с подкрепата на двете министерства на културата, която да създаде предпоставка за по-тясно сътрудничество и опознаване на представителите от културните среди“, каза още Велева.

 

С представянето на българската култура тук двамата министри и директорът на центъра се ангажират голяма част от събитията, организирани в клуба, да бъдат съвместни.

Културно-информационният център на Република България в Скопие планира заедно с културно-информационният център на Република Северна Македония в София нов проект, който да се осъществи в края на тази година и началото на следващата, насочен към представяне на млади музиканти от двете държави.

 

„България отделя особено внимание на развиването на културните взаимоотношения с партньорите си от Западните Балкани и на развиването на сътрудничеството в тази област“, каза от своя страна българският министър на културата Велислав Минеков.

 

„По обновената програма за сътрудничество между България и Северна Македония бяха отделени средства за нови проекти, което бе и поводът българският културно-информационен център да разполага с по-големи пространства за представяне на събития“.

 

Между България и РСМ функционира спогодба от 2003 г., която предвижда създаването на Културно-информационен център на България в Скопие и съответно на РСМ в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2676 |25.11.2022 Радев се среща с ”Български възход” в понеделник . 3| 9048 |24.11.2022 Георги Гочев: Народният театър трябва да отговори на въпроса: ”Какво е това български народ?” . 1| 2670 |24.11.2022 По данни на преброяването: Българският етнос е 84.6%; турският - 8.4%, ромският - 4.4% . 2| 2614 |24.11.2022 МВнР вика скопския посланик заради стрелбата срещу българския културен клуб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads