Реклама / Ads
22| 5479 |16.06.2009 НОВИНИ

А. Слабаков: Жалко, че не сме в Китай, където за присвояване има смъртни присъди

.
Андрей Слабаков
Днес риболовци и ловци излизат на протест. Министерство на земеделието краде от риболовците в България, от членския внос, около милион и половина лева годишно. Трябва да вършеят наказателни органи, а не да се занимаваме с това, на което му викаме галено чиновническо безхаберие, призовава А. Слабаков.
 

“Заместник-министър омотава сдружените рибари в мрежите си.Те искат главата му. Готови са и на масирани протестни действия.” съобщи Frognews още на 16-ти октомври миналата година в публикацията си „И ловец съм, и рибар съм, на закона... „. И тогава се говореше за предаването на водоемите, които са публично-държавна собственост и са предназначени за спортен риболов на сдружените рибари за стопанисване както е предвидено законово с Наредба още от 2007-ма година. И тогава след административно ходене по мъките се искаше оставката на ресорния заместник-министър Абазов. И тогава се предсавяха факти за немарата в Министерството на земеделието и храните и се протестираше, макар и по-меко.

Но сега като че ли търпението на сто и осемдесетте хиляди сдружени риболовци, а и не само тяхното, е достигнало точка на кипене. Ето какво казва по този въпрос режисьорът Андрей Слабаков, който е и в инициативния комитет за протеста пред въпросното Министерство.

"През 2006-та излезе един закон, според който риболовните сдружения трябва да стопанисват язовирите, които са публично-държавна собственост. Естествено първите хора, които не спазиха законите на Република България, бяха от министерство на земеделието и горите. Те дават пример в това отношение. Става дума за около 107 язовира като Стамболийски, Батак, Доспат и какво ли не още и мисля, че е време да си ги вземем, защото държавата няма никакво отношение към тях, освен да ги дава незаконно под аренда, каквото право те нямат, или да толерира промишлен риболов в язовирите за любителски. Става дума за язовири определени само за любителски риболов – иначе язовирите са доста повече.

Това не е политически протест, защото към скъпите покойници, които след 5-ти няма да участват в органите за управление, надявам се искрено, ние нямаме нищо против. Това е едно предупреждение към следващото министерство на земеделието и горите.

Време е да си ги приберем защото ако нещата някъде са били безхаберие на някакви чиновници, не знам защо с това не се занимават Прокуратурата и ДАНС – тези хора са за затвора поне за сто години напред. Рибните запаси в България са намалели близо 70% - вероятно от зарибяването на Министерство на земеделието и горите. Ако видите на какво дередже са земеделието и горите, ще разберете защо в язовирите няма риба. Министерство на земеделието краде от риболовците в България, от членския внос около милион и половина лева годишно, само от тях! Думата краде не е пресилена, защото тези средства трябва да отидат за охрана на язовирите, а също така и за зарибяване. Ако някой ми покаже човека, охранявал язовирите, аз лично ще му вдигна златен паметник! Годишно е трябвало да хвърлят около 20 милиона рибета – до кръста щяхме да ходим в риба.

Ние явно произвеждаме нечовешко количество боклук – всички язовири са се превърнали в абсолютни бунища – като започнем от строителни отпадъци и се стигне до разделно събиране на пластмаса, например. Ако сте забелязали, има някои язовири с по един километър ивица, пълна само с пластмасови шишета и пликове. Аз разбирам, че държавата няма никакво отношение към това нещо, т. е. държавните чиновници имат отношение само доколкото да вземат едни пари от някого, те друго отношение нямат, предполагам, че ходят на почивка в чужбина. Аз не желая моето дете да ходи на почивка в чужбина, освен това ако ние си стопанисваме сами язовирите, аз ви гарантирам, че те ще бъдат едно нормално място където човек да може да заведе семейството си.

Наистина се учудвам как нашето ново ФБР не се поинтересува от данъчните декларации на най-крадливото министерство в държавата. В това министерство каквото крадене има, даже в енергетиката го няма! Тези са ми омръзнали! Тези въобще не ме интересуват, които са на власт. Мен ме интересува следващото министерство да вземе някакво решение! В момента те се опитват да ни пробутат и ни казват „Ето, вземете десет язовира.” И да ни правят евала. Кой си ти, бе, че правиш евала? Тези язовири са си наши! Те не са твои, а ти си мой служител, на когото аз плащам заплата! Самите министерства изобщо не изпълняват законите на държавата, а имат желание останалите да ги изпълняват. Е, това не ви ли изглежда странно. То бива, бива свинщина в тази държава, ама това мина вече всякакви граници! И го правим сега преди избори, защото това е единствения момент, в който политиците започват помалко да чуват, защото те през останалото време са глухи като тъпани.

Огромна част от частните компании, които са в кавички взели под аренда язовира, а и такива, които просто слизат от джиповете с едни мрежи, не отглеждат нищо. Те отиват на неохранявания язовир, опъват едни мрежи, обират всичко и вие откривате в магазините странната риба червеноперка, която не е предмет на промишлено развъждане, и откривате десетки видове риба, които са си просто за любителски риболов. Просто те са минали отнякъде, събрали са един язовир и го продават – освен, че си хранят прасета с риба.

Видимо администрацията не си е свършила работата, а се състои главно от едни крадци. Между крадеца българин, турчин, циганин евреин или арменец няма никаква разлика – те са си все крадци. Не не са си свършили работата, а ходят и целенасочено крадат! Докато не се въведе смъртно наказание, няма друг способ да намериш правата си.
Аз им се чудя на тези от министерство на земеделието децата им не живеят ли в България. Ако не живеят, аз ги съветвам да си отидат при децата и повече никога да не се връщат.

Ние сме поканили всички заинтересовани за природата, за рекреативния туризъм и почивка да се включат в протеста. Добре дошли са на 17-ти в 11 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Аз лично се надявам да дойдат екологичните организации, а също и организациите, които се занимават със селски туризъм, защото това е в техен интерес, т. е. не надявам се, а съм убеден, че ще дойдат.

Има хора, с които не желая да си говоря, като въпросния министър – ще му връчим едно листче и понеже те ми писнаха вече, а и на всичките ми колеги, нашите искания са следните - искаме всичките язовири обратно, тъй като за тях те са просто източник за препитание. Аз не желая да храня някакви чиновници от Министерство на земеделието! Тях това не ги интересува – ние си ги искаме всичките. Съжалявам, че в началото сме били толкова минималистични – искаме десет, искаме двайсет. Сега искаме всичките – до един! Даже и тези, които са трудно достъпни, дето ще отидат трима души – и тях си ги искаме, нищо няма да им оставиме.

Освен това аз искам да ходя за риба. Аз от седемгодишен имам риболовен билет и искам да ходя да си ловя. И като мен има доста идиоти. Между другото мен ме е учил да хвърлям серкме, което си е живо бракониерство, един много възрастен дядо в село Бериево. Той правеше следното – идват му още двама дядовци на гости, той казва “Трябва да отида да хвана кило и половина риба.”, отива, хвърля го един път, изважда килограм и половина риба и отиват да я изядат и да пият бира с тази риба. Той хваща, колкото ще изяде. Той не отива със заградни мрежи да опуха една река и дребните риби да ги изхвърли на брега, а да вземе по-едрите. Това даже за мене не е вид бракониерство, защото той го прави веднъж в месеца или два пъти ще се случи да прави купон. Има кретени в същото това село, които наистина си хранеха кокошките и не само там – минат със заградни мрежи и после изхвърлят по един кош риба, защото няма какво да я правят. Има всякакви такива, но постепенно ще ги изгониме. Като има някакъв вид охрана, надявам се ще имат разрешителни да носене на оръжие и други права и всичко ще се нареди. Вероятно ще трябва да им вземем леко стрелково оръжие, защото тия дето ходят със заградни мрежи също са въоръжени, т. е. нашите трябва да са въоръжени по-добре.

Ще се опитам нещо да кажа за Изпълнителната аганиця по рибарство и аквакултури – тъй като тя е някакъв вид подразделение на Министерството на земеделието и последно какво беше – на храносмилателната система, вероятно. Нормално е все пак министърът да знае какво се случва във тези някакви ведомства там. Ако той не знае – не разбирам защо е министър на земеделието! Или той се интересува само от земеделие, или само от гори, или само от храни, или само от нещо друго... Министърът би трябвало да е шапката, където пристига цялата информация. Ако тя не достига до него, той би трябвало да уволни тези хора, които не са му препратили тази информация и да ги подведе под някакъв вид наказателна отговорност, примерно трябва, според мен, да заведе дело, защото това е съзнателно укриване на информация, а не просто чиновническа немърливост. Т. е. утре, според мен, трябва да вършеят наказателни органи, а не да се занимаваме с това, на което му викаме галено чиновническо безхаберие. Тука не става дума за някакво безхаберие – тука става дума за целенасочено крадене. За това става дума! Това, че някакъв си е затварял очите, знаейки нещо се нарича престъпление по служба. Съжалявам, че не сме в Китай, където за длъжностно присвояване има смъртни присъди. Вижте какво се случва -  всеки гледа, каквото докопа - да отмъкне. Неговото виждане е от тука до следващите шест месеца. Това се нарича държавническо отношение, ако не знаете. Или както един дядо беше казал на баща ми в Бериево, отишъл дядото и хвърля в реката чували с вар, боклуци всякакви и баща ми му казва “Недей така, бе, тука риба няма да остане!”, е той вика "Е, голяма работа, то като остане без риба, аз няма да съм жив.” Ти няма да си жив, ама нали децата ти ще са живи, идиот мръсен! Ето за такива уроди говорим. Интересно защо те винаги отиват в едни министерства! Това е някакъв български парадокс и пълен абсурд. Това не е безхаберие.

Всички сте поканени на митинга, който има разрешително за оръжие, може да си го вземе, не разрешителното – оръжието. Ще има и бира", завърши Слабаков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5198 |16.06.2009 Галевите свободни, вече агитират избиратели . 5| 5362 |16.06.2009 Патентоваха луканката в Европейския съюз . 0| 5088 |16.06.2009 Белнейски осиновяват Мария . 12| 6137 |16.06.2009 Как Ковачки се превърна в Бобовдолския Галев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads