Реклама / Ads
0| 2319 |07.09.2022 НОВИНИ

След потопа в Карловско: Доставят минерална вода и храни на бедстващите, от утре – проверка на сечта

.
Източник: БГНЕС
На заседанието си в сряда Министерският съвет прие конкретни мерки за помощ на засегнатите от наводненията места в Карловско. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг.

„Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон. Кметовете са уведомени и още днес заповедта ще бъде придвижена до тях“, заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

 

„Една от най-големите щети, които са нанесени след наводненията, е на инфраструктурата. Тя е общинска собственост, но това не означава, че държавата няма да помогне за възстановяване на щетите. В момента ВиК дружеството работи на терен, за да бъде възстановено водоподаването в селата, които са без вода. Чака се да бъде пуснато и електричеството в засегнатите села. След това ще бъдат описани и щетите по самата водопроводна мрежа“, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

 

„Кметът на Карлово Емил Кабаиванов трябва да направи списък, по който да се работи за възстановяването на отнесените от стихията мостове. Държавата ще помогне не само финансово, но и с интелектуален потенциал, с кадри, за да може по-най-бързия начин да бъдат възстановена инфраструктурата“, допълни той.

 

„Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони по отношение на засегнатите места. Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще поискаме от ЕК разрешение да върнем селата от Карловско в обхвата на Програмата“, увери земеделският министър Явор Гечев.

 

Той обясни още, че всичката дървесина, която се събира в населените места, е само и единствено за хората, които са там, и е на прякото подчинение на кметовете. Никой няма да бъде санкциониран, който прибира дървесина в своите дворове. „Земеделските производители могат да подават заявления за минаване на комисии, за да може максимално бързо да бъдат обработени документите за онези, които са загубили земи и посеви“, допълни земеделският министър.

 

„По искане на кмета на Карлово Министерският съвет прие решение да се освободи минерална вода и консервирани храни за бедстващото население на територията на община Карлово. Тези помощи ще бъдат доставени на нуждаещите се още днес. На 15 септември от 14.00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, за да се разгледат исканията на тези три общини, които ще постъпят до този момент и да може да се отговори на тях и да започнат необходимите работи. И да започне финансирането им чрез средствата в комисията“, заяви МВР министърът Иван Демерджиев.

 

Той съобщи още, че в четвъртък и петък министрите на вътрешните работи и на земеделието, както и представители на прокуратурата и на местното население ще направят на място проверка на извършената сеч и на дейностите в горите в този район, за да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности имат връзка към бедствието.

 

„България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията. Предвиждаме да предприемем такива действия, но в момента действаме в условия на неотложност и вниманието ни е концентрирано да дадем всичко, което е в компетенциите на изпълнителната власт, след което основният ни ангажимент ще бъде този да привлечем този допълнителен ресурс“, каза още служебният министър на вътрешните работи.

 

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието.

 

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския съвет днес участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и представиха нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2480 |07.09.2022 След спирането на газа по ”Северен поток”, Путин ще спира и зърното за Европа . 0| 2296 |07.09.2022 Държавата запрята ръкави. Отпускат средства за възстановяване след наводненията . 0| 3266 |06.09.2022 Почина назначен от Русия управник на Бердянск след като взривиха колата му . 0| 2488 |06.09.2022 След водния ад: Как изглежда ужасът в Карловско?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads