Реклама / Ads
4| 7235 |30.03.2017 НОВИНИ

Служебното правителство с две решения за разселване на мигранти

.
Служебното правителство е приело две решения “на подпис” за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на България за презаселване на мигранти. Решенията се приемат в навечерието на посещението у нас на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще бъде в България на 4 април.
 

През септември 2015 г. Съветът на ЕС прие две решения за установяване на временни мерки в областта на международната закрила в полза на Италия и Гърция – за преместването на общо 160 000 лица от двете държави. В изпълнение на двете решения на Съвета на ЕС, България е приела ангажимент да приеме общо 1999 мигранти. През миналата година държавите членки на ЕС постигнаха споразумение с Турция за разселването на част от мигрантите, които се намират на нейна територия.

 

В дух на солидарност и споделена отговорност България трябва да приеме 50 души. В Рамката на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите са описани и конкретните начини, по които е извършван подбор, транспортиране и интеграция на нуждаещите се лица. Освен от Фонда на ЕС за “Убежище, миграция и интеграция”, средства за интеграцията на бежанците се осигуряват и по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и “Наука и образование за интелигентен растеж”.

 

Разселените и приети у нас мигранти следва да сключат споразумение за интеграция, както и индивидуален интеграционен план, който съдържа: устройване с жилище чрез осигуряване на средства за наем; заплащане на здравни осигуровки; предоставяне на обучение по български език; достъп до адаптационен курс, професионална квалификация; осигуряване на месечни стипендии за обучаваните възрастни; записване на децата в детски градини и училища; социално асистиране чрез предоставяне на преводачески услуги; подпомагане за намиране на работа; достъп до образование; осигуряване на учебни помагала и учебници за безвъзмездно ползване до завършване на седми клас; осигуряване на целодневна организация на учебния ден от първи до шести глас; осигуряване на безплатен транспорт до детска градина или училище; оказване на спешна медицинска помощ, при необходимост; осигуряване на медицинска помощ в здравни и лечебни заведения на територията на страната, съгласно законодателството, цитира БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3845 |30.03.2017 Дончев: Все още не преговаряме за правителство . 2| 4399 |29.03.2017 Правителството променя наредбата за пенсиите и осигурителния стаж . 4| 3988 |29.03.2017 В. Симеонов: Говорих с Цветанов за правителство на БСП и ГЕРБ . 32| 4409 |28.03.2017 Валери Симеонов призова ГЕРБ и БСП за широко правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads