Реклама / Ads
3| 4316 |18.05.2017 НОВИНИ

Сметната палата също е против цената на билетчето в София

.
Източник: БГНЕС
Три месеца след като столичани спечелиха на първа инстанция битката срещу увеличението на билета за градския транспорт, и одит на Сметната палата установи, че по-високата цена е определена без никакви мотиви.
 
От одита на финансовото управление на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г. става ясно, че предложението на директора на ЦГМ за увеличение на цената билета на 1.60 лв. не съдържа информация за механизма, по който е определена предложената по-висока цена. Не е посочен и анализ на ефекта от предложената мярка, пише "Сега".

"Това, което казва Сметната палата, не е, че няма обосновка за цената на билета, а че механизмът за образуването не е достатъчно експлицитен", коментира настоящият директор на ЦГМ Христиан Петров. Той обясни, че записаното в предложението на бившето ръководство приходите на дружеството да се увеличат с 15 млн.лв. след промяната на цената вече е факт. Те са дошли от продажбата на абонаментни карти. Точно заради липса на финансова обосновка защо цената трябва да е именно 1.60 лв. Административният съд в София отмени увеличението. Столичната община обаче обжалва решението.

Друго нарушение, което е открила Сметната палата, е, че в дружеството съществува порочната практика да се избират директори на ЦГМ, без да се спазва общинската наредба за публичен подбор на шефове на общинските дружества, "тъй като решението на СОС за откриване на подбора не съдържа бизнес задача в съответствие със стратегия за развитие на дружеството и критериите за подбор не отговарят на нормативните изисквания".

Всевъзможни пропуски и нарушения са открити и при възлагането на обществени поръчки и изпълнението на сключените договори на дружеството. Например при една поръчка е допусната промяна в първоначално обявените условия и така е сключен договор с участник, който не отговаря на посочените изисквания. Сключването на договор, без да са представени всички необходими документи от избрания за изпълнител участник, е един от най-фрапиращите примери за нарушение от страна на ЦГМ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5979 |16.05.2017 И Сметната палата атакува цената на билета в София . 0| 3775 |10.05.2017 Майки протестираха против насилието в училищата (Галерия) . 3| 3620 |05.05.2017 Омбудсманът внася в НС предложение против частните съдебни изпълнители . 3| 4204 |06.04.2017 Само Ангел Джамбазки е гласувал против резолюцията на ЕП за Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads