Реклама / Ads
6| 4723 |19.07.2021 НОВИНИ

Сноудън: Шпионският скандал с израелския софтуер е събитието на годината

.
Едуард Сноудън
За часове набъбна скандалът с подслушването на политици и журналисти в цял свят с помощта на злонамерен израелски софтуер. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност в САЩ Едуард Сноудън определи случващото се като “събитието на годината”.
 

Новината стана ясна вчера. Шпионирани са били хиляди журналисти и политически фигури по цялото земно кълбо. Разследването е съвместно на някои от най-авторитетните международни издания като “The Guardian”, “Washington Post”, Le Monde. Подслушвани са устройства както на Apple, така и с информационната система Android. Става дума за шпионският софтуер “Пегас”, който може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно, а освен това апликацията може да бъде инстелирана дистанционно.

 

Чрез “Пегас” се осигурява достъп до кореспонденция в различни приложения, мейли и съобщения. Получават се GPS данни и списък с контакти. Идентифицирани са над 50 000 номера на смартфони.

 

От компанията, която стои зад апликацията, отричат твърденията на медиите. Хвърля се и сянка на съмнение върху източниците на журналистите. Определени са като ненадеждни. 

 

“Спрете всичко, което правите, и прочетете това. Това е историята на годината”, написа Едуард Сноудън в личния си профил в Twitter. 

 

Името на бившия вече служител на американската Агенция за национална сигурност нашумя точно преди години в разгара на друг подобен скандал. Като вътрешен човек той направи разкрития за множество програми за глобално следене на населението, които са били ръководени от Агенцията. САЩ са категорични - Сноудън е двоен агент и работи за руските служби. Той обаче отрича. В момента Сноудън се намира в Русия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2906 |11.07.2021 Скандал в Авджълар за попълването на декларациите пред секцията . 4| 3091 |07.07.2021 Задържаха двама журналисти и фотограф заради скандал . 24| 4807 |03.07.2021 Доц. д-р Мангъров: Скандална е идеята неваксинираните да плащат за лечение, ако се разболеят . 15| 41187 |01.07.2021 Пеевски „изникна“ зад нови скандални разкрития за Правителствена болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads