Реклама / Ads
1| 3996 |03.01.2018 НОВИНИ

Софийският университет готви протест

.
Академичният съвет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски” готви протест срещу решение на правителството да отнеме от университета сграда, предназначена за обучение на студентите по медицина.
 
Днешното му извънредно заседание бе провокирано от решение на Министерския съвет от последните работни дни преди празниците през декември. С него МС отне сградата на бул. "Ал. Стамболийски" в София в полза на съда и прокуратурата и мотив "отпаднала нужда". До този момент сградата бе на Университетска болница "Лозенец". Тя беше на СУ до ноември 2016 г., след което бе прехвърлена на лечебното заведение срещу обещанието болницата да я ремонтира и тя да бъде използвана за обучение на студентите по медицина. Един и същи човек управлява и бившата Правителствена болница, и факултета по медицина на СУ - проф. Любомир Спасов, който днес отсъства от заседанието. Нямаше нито един представител на факултета.

Сградата на "Стамболийски", където се помещаваше Механотехникумът, беше дадена на СУ през 2011 г. като компенсация за загубената сграда на "Шипка" 6.  След многогодишен спор между Университета и Съюза на българските художници в крайна сметка тя бе получена от СБХ. Днес от СУ напомниха това и поискаха нова сграда, която да е равностойна на тази на ул. "Шипка" 6, да не се нуждае от ремонт и в нея да може директно да започне обучение на студенти.

От Университета ще отправят и допълнително искане към МС - новата сграда да бъде предоставена на Софийския университет, а не на медицинския му факултет. Допълнението бе направено по искане на представителя на студентите в АС Симеон Георгиев. Отсъствието на представител на факултета, чийто декан и ръководител на болницата проф. Спасов всъщност е този, който може реално да предяви искания пред Министерския съвет, бе определено като възмутително и демонстриращо неуважително отношение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4223 |17.12.2017 ООН се готви да отхвърли искането на Тръмп за Ерусалим . 0| 4284 |15.12.2017 МОН спира парите за обучение на студенти по икономика в някои университети . 0| 3753 |13.12.2017 Палестина се готви за пълноправно членство в ООН . 3| 7376 |30.11.2017 БОЕЦ готви протест под прозорците на Борисов заради майката на загиналия командос Емил Шарков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads