Реклама / Ads
1| 2982 |28.06.2021 НОВИНИ

Спасиха от ампутация пръстите на дете, връзвано в дом в Мездра

.
Филм на ужасите. Момчето е прието в столичната болница „Пирогов“ с наранявания по ръцете, причинени от стягане. С много усилия лекарите спасяват пръстите му от ампутация, предаде bTV.
 

По първоначална информация, детето е било завързано към легло от друго, по-голямо дете от дома. В Дома за настаняване от семеен тип живеят 14 деца и пълнолетни с увреждания. Инцидентът е станал в петък срещу събота. Пострадалото момче е на 9 г.

Директорът на Центъра за настаняване Полина Александрова обясни, че в момента детето се възстановява, а дежурните възпитатели, допуснали инцидента , ще бъдат наказани с дисциплинарно уволнение.

 

„Друго дете, на 21 г. го е завързал, по негови думи, вечерта. Две гледачки е имало по това време на смяна. Всеки потребител живее в отделна стая. Нямам представа как не са забелязали“, допълни директорката.

Дежурната гледачка Ивка Филипова заяви, че до 20:15 ч. вечерта в петък е сложила децата да спят, преди да последва почистване на къщата. Предполага се, че момченцето е било вързано след този час.

 

„Обикаляме стаите, не съм видяла, че детето е вързано. 21-годишният потребител го видях във всекидневната, после си отиде в стаята и си слушаше музика. В 4 ч. надникнах в стаята и детето спеше – завито“, уточни жената и допълни, че пострадалото момче не може да говори, а извършителят от години създава проблеми.

 

За инцидента се разбира сутринта, когато другата смяна намира момчето завързано.

„В 7 ч. си издадох смяната, в 7:30 ч. ми се обадиха да се върна, че на детето са му посинели ръцете. Беше вързано с чорапогащник“, допълни гледачката.

На въпрос чувства ли се виновна тя отговори:

„И не, и да, защото аз съм от много години, познавам децата и потребностите им. Но то нито звуци е издало, нито е плакало“.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов коментира, че редът и дисциплината не заместват вниманието и грижата.

„Опираме до административно-правни въпроси. Да, ще бъдат наказани. Ние имаме деца, които са отгледани тук, пораснали тук… какъв е изходът от тази система? Къде ще отидат децата с тежки увреждания и специфични потребности?“, попита кметът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3422 |17.03.2021 Лекарите от ”Пирогов” спасиха момиче с коронавирус . 4| 3596 |04.02.2021 Депутати-социалисти спасиха от изсичане 1/10 от българските гори . 17| 4653 |10.09.2020 Гореща точка - Беларус: Дипломати спасиха писателката Светлана Алексиевич от арест . 1| 6374 |16.08.2020 Спасиха ранен турист на връх Ботев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads