Реклама / Ads
14| 6668 |13.11.2020 НОВИНИ

Списъкът с ”годни” магистрати е унижение и грозен пиар

.
Кръводаряването, а напоследък и даряването на кръвна плазма, е личен, човешки, доброволен акт. Да помогнеш за спасяването на човешки живот е емоционално и морално решение. Така си мислех до преди малко. В поредната пиар кампания на Прокуратурата ни информират, че магистратите ще стават дарители по график и по списък, който ще състави ръководството на държавното обвинение. А график за пресичане на незаконната търговия в този сектор кога ще има? После ли?
 

„Магистрати даряват рековалесцентна плазма. Кампанията стартира по инициатива на ръководството на Прокуратурата. Предстои да се изготви график на всички желаещи прокурори, следователи и съдебни служители, които след възстановяване от инфекцията и отговарящи на специфичните критерии, ще могат да участват в инициативата. Първите магистрати, преболедували COVID-19 и отговарящи на изискванията, се включват в кампанията по даряване на рековалесцентна плазма, която се ползва за лечението на тежко болни пациенти с коронавирусна инфекция“, съобщават от Прокуратурата.






Явно "рековалесцентна" е нова за тях дума и понеже е неразбираем за мнозина термин се вкарва в прессъобщението за повече тежест.

 

Съобщението продължава, че броени часове след отправянето на призива на ръководството на прокуратурата е създадена организация по дарение на животоспасяващата плазма, а успоредно с това, по инициатива на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите, магистрати и съдебни служители  стартираха и събирането на средства за закупуване на апарат за плазмофереза.“

 

Всичко е много хубаво,толкова радостна новина, но не съвсем. Да съставяш списък на хора, които „отговарят на специфични изисквания“ звучи унизително. Освен това касае чувствителна лична информация за здравословното им състояние. Ако има хора, които отговарят на изискванията, но имат друга причина да не могат да дарят кръв/плазма, те в друг списък ли ще са събрани? По професионален признак ли ще се класифицира вече животоспасяващо дарение – на прокурори, съдии, автомонтьори, фризьорки. Ще се отчитат като пиар акции пред обществото ли? Да очакваме ли да завалят списъци на политически партии, по министерства?  Ами гилдията на журналистите? Аз съм кръводарител и журналист, само дето все още не съм преминала през COVID. И тези списъци ли ще правят от Прокуратурата?  Дали отговарям на "специфичните критерии", за които говори държавното обвинение?






Всеки, на който поне веднъж в живота му се е налагало да търси кръводарители за свой близък или е дарявал някога кръв се е сблъсквал челно с „търговците“. Вероятно знаете, че винаги има униформени служители при центровете за кръводаряване. Какво прави Прокуратурата по този въпрос?  А дали ще се самосезира Прокуратурата и ще има ли проверка за бездействието на държавата през всички тези месеци? Защо чак сега се налага да се събират средства за апарат за плазмофереза?

 

Отвратително е да се прави подобен пиар от страна на Прокуратурата. „Кръвопийците ще стават кръводарители“ – как ви звучи този коментар? За мнозина това ще е асоциацията. Унизително е да вкарваш когото и да било в подобни списъци и графици, било то и магистрати и не чак толкова богопомазани хора. Унизително е.

 

Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 23585 |26.10.2020 Прокуратурата мълчи за 38 политици и магистрати, скрили сметки и имоти в чужбина . 20| 10517 |16.10.2020 Списъкът набъбна! Близо 1300 са вече интелектуалците и творците, които искат оставките на Борисов и Гешев . 8| 5725 |16.09.2020 Съветник на Радев: Магистратите трябва да бъдат повишавани за заслуги, а не за члество във ВСС . 34| 13467 |20.08.2020 ”Осемте джуджета” - част 4! История за магистрати с прякори. Как се появи подписа на Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads