Реклама / Ads
0| 3335 |15.03.2021 НОВИНИ

Спор в съда може да спъне влизането на 5G мрежите у нас

.
Източник: БГНЕС
Търговското разпространение на 5G безжичните мрежи в България може да се забави сериозно, след като телекомуникационният оператор Vivacom оспори решението за разпределяне на три лиценза за подобни мрежи в съда, съобщи Reuters, цитиран от „Дневник“.
 

Съдебното производство може да отнеме месеци или дори години. Пред Reuters председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров заяви, че дори ако регулаторът издаде лицензите за честоти, те не могат да бъдат изпълнени, преди съдът да се произнесе по жалбата на телекома.

 

"Ще проведем среща и ще търсим начини да продължим напред, защото в национален интерес е да се ускори процесът, ако е възможно. Ако не, това ще бъде оставено в ръцете на съда", допълва той, като не посочва изход от ситуацията, но според източници на Reuters вариантът е да се проведе нов търг за лицензите.

 

Първоначално КРС планираше да продаде на търг три 20-годишни лиценза, всеки с първоначална цена от 4 милиона лева, но промени решението си на 10 март, след като разгледа заявленията. До търг не се стигна, като всеки от телекомите получи по един пакет честоти. Vivacom беше единствената компания, която изрази интерес да получи лиценза за обхвата 3500 - 3600 MHz и го получи, но имаше интерес и за другите два обхвата.

 

КРС обаче извади компанията от процедурата за другите две разрешителни и те отидоха съответно при А1 (3600 - 3700 MHz) и Telenor България (за обхвата 3700 - 3800 MHz). От комисията коментираха, че предоставят същите честоти, които компаниите и в момента ползват временно, което улеснява техническата процедура по усвояването им.

 

Новината за евентуално забавяне на навлизането на 5G мрежите идва на фона на протести срещу изграждането им в страната, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве. Общинските съвети в градовете Балчик и Мездра дори наложиха мораториум за изграждането на подобни мрежи за една година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3379 |15.03.2021 Нанков твърди, че се отлага паспортизацията на жилищата с две години . 4| 3268 |15.03.2021 Димитър Попов: България свети червено на COVID картата, не можем да очакваме успешен сезон . 62| 13902 |15.03.2021 Слави Трифонов: Добре бе, хора, защо в Нидерландия може, а в България не може? . 36| 3947 |13.03.2021 Георги Харизанов: И Джорджано е популярен, но не може да е премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads