Реклама / Ads
4| 4949 |09.12.2016 НОВИНИ

Според Цацаров, референдумът на Слави е ”задължителен”

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи позициите на тв водещият Слави Трифонов и обяви проведения съвместно с изборите референдум за задължителен.
 

В писмо на главния прокурор до „Шоуто на Слави” той  "предупреждава" Народното събрание, че "игнорирането на пряко изразената народна воля не би довело до нищо добро за държава ни".

 

Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Всички твърдения за допуснати нарушения при провеждането на референдума ще бъдат подложени и "на отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата, се казва в писмото. Той все пак отбелязва, че единственият компетентен да се произнесе за законността на резултатите от допитването е Върховният административен съд.

 

"Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила", твърди главният прокурор, като посочва, че същото се отнася и за стойността на държавната субсидия за партиите.

 

"Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3.5 млн.) и броят на отговорилите с "Да" (близо 2.5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им", смята главният прокурор.

 

"Признавам, че тези резултати - дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА" станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни", завършва писмото си Сотир Цацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6637 |01.12.2016 Омбудсманът: Референдумът не е на Слави, а на гражданите . 1| 4042 |24.11.2016 Румен Радев: Референдумът наказа високомерието на политиците . 1| 5166 |22.11.2016 Според Кънев, ще има служебен кабинет през декември . 5| 14743 |20.11.2016 Иво Христов: Референдумът ще разчисти политическия дребосък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads